Tuesday, 29 March 2016

Mesyuarat PIBG Sekolah sesi 2015/2016

Ahad lepas saya pergi ke sekolah Lydia & Idlan, untuk Mesyuarat Tahunan PIBG 2015/2016. Jangan tak caya, Lydia dah darjah 6 dan Idlan dah darjah 2, tapi ini adalah mesyuarat PIBG yang pertama saya hadiri. hmmmm teruk kan? sebelum2 ni, adalah jugak husband yang pergi.. so bila dia balik saya tanya jek apa berlaku.. tapi tahun ni terasa pulak mcm nak tgk dan dengar apa yang dibincangkan..


Saya sampai awal betul .. huhu.. sbb dalam surat jemputan kata kul 8.00 pagi.. itupun saya sampai dah pukul 8 lebih sikit.. tengok2 belum ada orang pun masuk ke dewan. ada la beberapa orang berlegar2 dan makan2 kat kantin. Alhamdulilah parents di jamu dengan nasi lemak, selain tu ada doorgift lain (then bila saya tengok dalam buku laporan kewangan, semua perbelanjaan ni pun masuk dalam bajet PIBG hehehe of course lah kan.. takkan nasi lemak tu nk datang free jek.. ) apapun syukurlah ada dana untuk organize Mesyuarat tahunan yang cukup serba-serbi (dari segi banner, cetakan buku laporan, jemputan vvip dan lain-lain bajet..)


Sementara menunggu kehadiran VIP (kenapalah VIP ada yang tak tepati masa.. byk majlis saya hadiri, VIP lambat.. huhuhu), saya belek2 dulu buku laporan kewangan. bagus jugak bendahari ni, semua perbelanjaan sangat detail laporannya nampak begitu telus gitu. Akk yang duduk sebelah saya kata, bendahari yang sekarang ni mmg lebih teliti dalam membuat imbangan-duga ... 


Pukul 9 barulah VIP sampai, disambut dengan paluan kompang. kemudian ucapan YDP PIBG, diikuti oleh ucapan puan guru besar dan akhir sekali barulah ucapan VIP. Saya sebenarnya mmg suka dengar ucapan kalau ada acara sekolah huhu sbb tu takmo lepaskan datang awal. VIP ni dari kolej antarabangsa yayasan melaka. Not bad ucapan dia.. walaupun memang ada berbau sokongan kepada kerajaan (saya ok je saya mmg bukan penggemar politik), tapi semua isi yang beliau sampaikan pada saya adalah bernas.


Antara yang saya ingat ialah .. betapa pentingnya untuk kita sama-sama menguatkan diri dalam 3 perkara:-
- Menahan Serangan ke atas sistem kekeluargaan - kita disibukan ke arah hal-hal lain selain keluarga. Contoh terdekat adalah media sosial yang membuat kita dekat tapi jauh dengan keluarga

- Menahan Serangan ke atas sistem pendidikan - tiada lagi rasa hormat kepada pendidik

- Menahan serangan untuk melupakan Sejarah - (yang ni dia mcm ke arah mengingatkan kita pertolongan kerajaan kepada pendidikan sejak dahulu...) errmmmm... personally pendapat saya, betul la mmg kerajaan memainkan peranan dalam membantu pendidikan awal kita.. maklum lah dulu mmg semua pun sekolah kerajaan, mana lah ada sekolah swasta.. tapi kerajaan kena terima perubahan lah kalau nak terus mendapat rasa terima kasih rakyat.. jgn asyik leka dengan pencapaian dan jasa berpuluh tahun dahulu sedangkan semua tu bukan lah sesuatu yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan. PERUBAHAN SEDANG BERLAKU so semua kena adapt to the changes - and eventually bukan adapt sahaja tapi turut bersama melakukan perubahan.

ekekeke...

tapi all in all, saya suka dengar cara dia berucap. memberi semangat! kalaulah saya ada skill tu kan best!

Habis dia berucap ada persembahan tarian oleh anak2 darjah 3.. ololo comel2 nari lagu Nirmala. acik pun terikut2 nyanyi ekekeke.. acik teringat zaman acik aktif di pentas dulu awww ekekekeke...

Then baharulah mesyuarat bermula.. kul 11!!! OMG! perut acik dah keriuk keriuk! ekekkee.. tapi acik tunggu jugalah nak jugak dengar usul-usul mahupun komen2.. acik sendri takde usul pun huhuhu.. acik ni mudah berpuas hati kot. LOL.

Tapi highlight of the day .. ada sorang parent yang agak tak berpuas hati ngan jadual anak dia yg ketat. detailnya takyah la acik tulis sini.. agak panas bila seorang lagi parent membankang.. hmmm maklumlah, tak semua perkara kita boleh dapat persetujuan, ye tak?

kesimpulannya, saya seronok hadir ke mesyuarat tu. Lagi pulak sebab saya dapat hadiah cabutan bertuah sekotak coklat! ehehe.. saya stop sini lah dahulu ye.. lain kali sambung lagi, in shaa Allah..




Thursday, 24 March 2016

Breakfast and coffee at Jamaica Blue Setia City Mall

huhu nampak gaya saya memang suka beno lepak kat Jamaica Blue tuh.. adeh... layan wehh lagu2 dia pasang! siyes!! hahaha.. hari tu ajak husband dok situ.. kalau lepak sorang mmg minum jek lah or kalau makan pun mesti pasta. tapi aritu saja nk try breakfast menu dia lak..

Husband ordered big breakfast ngan pilihan scrambled eggs.dalam dia mcm bg breakfast biasa lah.. kenyaaang sampai ke malam tak makan.. hahaha! sebab iols tak habis pun iols punya so husband tolong habiskan ekeke tu yg kenyang semacam.. padahal duduk situ lama.. sembang2 santai jek.. pun takleh nk habiskan .. 

iols ordered Egg Benedict with Smoked Salmon. Pilih pouched egg. dalam tuh ada salmon, ada bayam, ada roti and ada cream...sedap tapi too full to finish off! hahaha




And coffee is a must lah kan.. husband amik flat white coffee and iols pulak amik latte ...and oso segelas air suam. 

Flat White at Jamaica Blue Setia City Mall Latte at Jamaica Blue Setia City Mall

Lepas sembang2 and habis food, kami gi urban fresh beli barang basah dapur...  tapi oleh sebab banyak pulak brg nak beli.. kami tak jadik shopping kat urban fresh .. terus kuar dari situ and tuju ke Tesco pulak..


Wednesday, 23 March 2016

ex- TIGS -ians girls reunion at Thai Thai, Sunway Pyramid.

Few days after jumpa Zira ngan Ella breakfast kat Empire tu, sekali lagi makan-makan dengan TIGS gegurls.. kali ni selain Ella, ada Y dan jugak Uliek. hahaha iols tulis nick name diorang masa sekolah jek lah kat sini. Makan-makan kali ni kat Sunway Pyramid, Thai Thai restaurant atau dulu dikenali ngan Absolute Thai. Tukar nama sudahh...  Jumpa kat situ sebab Y datang dari Melaka, dia ada seminar kat Sunway Convention tuh.. so Uliek pun pakat le turun dari Ampang mai Sunway .. Ella amik iols kat library Shah Alam lepas ofc.. ofis dia pun kat Laman Seri tu jek so easy gituu.. iols malas nak drive ke Sunway tuh sbb tak familiar nak parking hihi.. Memang layan laa sembang ngan Ella nih pasal dia pun ada anak sebaya .. anak sulong dia Dahlia sebaya ngan Lydia hihi tau je la sembang mak-mak kan mesti layaaan jek lah.. satu lagi Ella ni  bila gelaakkk hahahah meriahhh!!! hahaha... errkkk tulis pun buat iols rasa nak gelak ekekekek..


Thai Thai Sunway Pyramid

Thai Thai Sunway Pyramid Thai Thai Sunway Pyramid

Uliek sampai paling awal, so dia dah meronda2 bershopping2 bagai.. vogue gitu mama uliek siap set rambut lagi ...ala2 J-Lo gitew ekekkee.. jumpa peluk2 bagai kat H&M, mcm H&M sendiri lah kekdahyer.. pandai Uliek carik kiterang, hahaha maklum le mak-mak kan bila shopping mesti tuju area budak kecik dulu, kan? Dari H&M tuh baru lah kami tuju ke Thai Thai. 

Masa we ols dah duduk kat Thai Thai tu, rupanya Y masih kat Bangi.. huhu.. so sementara tunggu Y tuh kami order food dulu... sambil sembang2 segala macam.. biasa la gegurls kalau jumpa mmg topik ke mana-mana hala lah kan.. ahaksss... jangan lupa selit-menyelit ngan posing la selfie la candid laa.. kemestian lah kan.. ekekeke..





Dalam kul 6 gitu kot baru Y sampai itu pun dia kena check in kat sunway hotel dulu.. barulah join kami kat Thai Thai... Y datang ngan adik dia.. sbb both ada seminar.. seminar taukeh minyak kekdahnyer.. Y ni owner petron kat Melaka... kalau lalu jalan Tengkera, ada DZ Drive tu dia le punyer.. adik dia pulak owner Petron petrol station kat Kemaman.. kelas gitu adik beradik business woman... 

Cik Anai (Adik Y) kata Ella nampak lebih muda berbanding kami yang lain-lain ni.. amboiiii terus la kami semua mintak tips awet muda Ella tu.. ekekekek lepas tu ada dua orang tu kann.. zass terus pegi Body Shop sambar Drop of Youth! kelas sangat peer pressure kekdahnyer.. hahahah!

Cik Anai kata, iols bleh jadi cikgu tadika.. ekekeke iols pasraahhhh ekekeke..

Selain tu, Ella pun ada hasil tangkapan nak dipass kat semua.. gaya mak jemah masing2 bila bab pilih memilih nih kan... iols gelak tuh dia cicak pun bleh masuk dalam mulut tuh oiiii...






iols ngan Ella tak dapek nk berlamaan sangat coz nak amik anak2 sekolah.. so dalam kul 630 gitu kami mintak diri dulu .. Y ngan Uliek sambung sampai malam kekdahnyer... 

Uliek, ios, Ella dann Y

pose dalam kereta dalam hujan.. Ell dropped me at library and kami pun balikkkk.... 



Monday, 21 March 2016

Breakfast at Empire Subang

hehehe sekali lagi pic makan-makan ngan kengkawan.. huhuhu...diorang ni kat whatsapp daily sembang tapi nak jumpa aduhai susaaahh.. ada 2 sesi perjumpaan nih.. satu kat Empire tempat Zira kerja.. tapi masa tu yg berkesempatan sampai aku ngan Ella jek.. itu pun takleh lama sbb Zira nak outstation Jakarta the same day.. kejap kejap pun, sejam lebih kot menyembang sambil makan-makan sambil selfie-selfie...



Yang tudung oren tuh Zira, yang tudung itam Ella. Diorang ni my ex-schoolmate during lower form when I was in all-girls school. Temenggong Ibrahim Girl School (TIGS) Batu Pahat Johor. wooot! antara sekolah menengah yang berprestij kat negeri Johor ekekekeee... tapi aku sampai form 3 jek sbb lepas SRP kengkonon nk merasa duduk kat boarding school. Both TIGS and SMSJ were great schools and special to me.. maklum lah yg satu all girls sau lagik mixed. Different league kot. huhu! Tapi TIGS ni lebih lama established sejak zaman british.. cuma its not boarding school je lahh...kehebatan tetap mantop! both schools iols sayang..

OK back to the makan-makan, iols order english breakfast.. dalam tuh ada beef bacon with side dishes pulak omelette and grilled mushrooms...with juice and coffee simple je gitu harus lah iols bleh tiru jadi bento anak-anak kot ekekekke...Zira pulak order big breakfast ... dalam tuh ada sosages lah, soft boiled (more to poached) eggs lah, omelette lah, bread lah... air plak juice and coffe.. dia kata lapar bebenor.. aiyohh tipu jek cik kak tuh.. dia salu order banyak tapi makan ciput.. bila dah kenyang tu dia pun sukati jek letak food dia dalam pinggan iols and pinggan Ell.. Tapi iols ngan Ell pulak tak menolak ekekeke.. Ell pulak ordered Omelette.. Orange juices and coffee.. Zira took black coffee and me as usual latte.. hadui kembung perut dengan air uols.. 





banyaknya makan tapi sbb sambil borak, tak terasa la pulak.. ermmm.. tapi mmg kenyangnya bawak ke malam... but i love the idea of having omelette as main dishes kan? ... sejak makan ni, i dah kurangkan roti and masukkan omelette dalam bekal anak-anak .. huhu.. less carb more protein..

and then kami pun berpecah selepas selfie ...




Thursday, 17 March 2016

Siang tengok movie Boboiboy, malam pulak pergi bersukan, both dengan kawan-kawan SAJOHA (Sains Johor Alumni)

melompat2 cerita aku ke depan ke belakang... 
Ni cerita awal bulan nih. ahaks.. 


Pagi Sabtu, aku skip kelas Arab, sebab nak pegi bawak Lydia ke Anugerah Kecemerlangan UPKK peringkat daerah Klang.. bukan la aku sorang yg bawak tapi dengan husband ngan anak2 lain semua.. majlis start kul 9, kami sampai  kul 9 lebih sikit and majlis lom mula.. punyalah ramai orang, parking pun jauuuh.. Tengok kat blog Lydia lah untuk gambar2 dan cerita dia.. mmg aku yg suruh dia update kat blog dia.. so aku takyah lagi lah update hal2 persekolahan dia ekekeke..

aku, husband aku and adie were classmates masa form 4.. Azel pulak was my dorm mate form 4 and form 5 ekekke..

Balik dari majlis dia tu, kiterang gi Setia City Mall, jumpa Azel, Adie and anak2 diorang.. dah janji nak tengok Boboiboy tegether-gather.. my kids tak tau pun nak tgk bboiboy so semua ala2 suprised!! gituuu hahaha! Dyan takde seat sendiri so duk atas pangku aku, memula diam jek fokus.. pastu mcm biasa le.. mula bosan so asyik nk jalan sana-sini.. adehh.. tapi ada budak lain lebih lagi aktif so idok le mak kisah sangat ekkeke..

Bebudak enjoyed and dorang kata best.. aku lak rasa biasa2 jek sbb aku kureng follow boboiboy.. ada gak part yg aku mcm ngantuk ekekek...


Kluang Railway station

Dah habis tu, kami minum sat kat Kluang Railway.. tapi kejap jek laa sebab malam tu kang jumpa lagik dorang kat PJ Challenge Sport Centre,.. bebudak lelaki skulmate laa buat weekly futsal and badminton... selalu husband jek pegi aku malas follow sbb malam kan.. tapi malam tu ada few gegurls nak datang so aku pun gedik nk join.. gini le bila hsband n wife pun sama sekolah.. kawan2 pun ada yg kawen sesama batch ... sempoii jek.. pi mai pi mai kawan sama jek adeh..


Dyan n Daleela pun nk menyibuk kat dalam court..

Masa husband main futsal, aku  bawak anak2 gi badminton court dulu.. azel dan anak2 dia pun tgh kat situ.. tapi aku tak main pun.. kasik peluang anak2 jek main huhu.. tak lama lepas aku sampai, sara pun datang ngan family dia.. While all husbands play futsal, anak2 play badminton kami mak-mak sembang dan selfie-sefie huhu..

azel, sara and I terselit2 tu anak2 Sara. 


lepas futsal habis, all the bapaks pulak men badminton.. aku balik around kul 12 gitu while the rest rasanya kul 1 kot ...

Lydia & Idlan paling enjoy the badminton session, and Lydia plays quite well lah.. plus good for them dapat berbonding ngan anak2 member... selalu tanya bila nk gi.. aku kata takleh selalu coz lewat malam not good .. itu waktu tidor... mak kaki tidur kekdahnyer..


Monday, 14 March 2016

Gathering at Chili Espresso and Gloria Jean's Coffee Nexus Bangsar South

ooopsss another gathering! apa nak buat i love meeting friends! kali ni ngan kengkawan gedixladiesclub. aduhai manalah datang gedix tu ekk.. ekceli start when kiterang posing gedix2 for white studio dulu kot.. ohoho jaman muda-muda dulu kekdahnyer.. hahah now bila org tanya GLC stands for what kami senyum jek. LOL. maybe leh jawab GoodLadiesClub, in shaa Allah.. ok tak kengkawan #glcBabes? huhu..


Our last gath was in January kat Avenue K yg kedatangan terbaik tu.. so ni dah March rindu lak nk sembang2... tapi mmg challenge nk kumpul kan semua..

Summary kedatangan:

Yang Kata boleh datang:-
Fara, Sol, Diana, Mas, Shara

Yang datang ikut masa:-
Sol, Fara, Mas

Yang datang melewati masa:-
Shara

ekekekekke.. Dani dah sarat so tak dapat sertai.. diana last minute tak dapat dtg ada urusan lebih penting.. Maka weols laaa... Alhamdulillah tak cancel huhu .. actually mcm biasa, objektif utama nak ambil hasil tangkapan shopping secara berjemaah thru Sol. hehehe..



Stickers and SF note book tu hasil tangkapan, Pencil case LAT pulak sourvenir from Sol.. TQ Sol!!

Tempat perjumpaan kali ni kat Bangsar South. Chili Expresso kat Nexus Bangsar South. I had spaghetti .. nice place and wall deco tapi sbb lunch hour mmg crowd! full house kat dalam.. kat luar ada tapi sebab takde aicond we prefer inside! huhu! 

Chilli Espresso Nexus Bangsar South

Habis lunch, we made a move and pindah tempat yang less people.. kat next ddor je kot ekekek Gloria Jean's Coffee.. where I had my Lattee .. Time ni Mas and Sol siap bagi blogging tutorial wakakakka! Terbaik lah korang! Thanks.. :-)


Gloria Jean's Coffee Nexus Bangsar South

And then masa semau dh nak bersurai baru lah Shara datang kekekeke... gigih ok kawan sorang nih.. ngan perut yg dh tinggal sebulan nk due.. tetap jugak datang and lepas tu siap dia gi MidValley lagik nk tgk Sale hahahah terbaaakkk!!!


So kami amik pic together .. Shara tengah tulis our GLC book. Ni dah buku ke 3 rasanya.. :-) Thanks you korang.. in shaa Allah jumpa lagi pasni.. make sure wat online shopping berjemaah so leh ada gath ekekekeke.. muahhh ciked!

Thursday, 10 March 2016

Virtual office - Jamaica Blue Coffee at Setia City Mall, Setia Alam

Project habis end of February ari tu and while waiting for new assignment, i am doing some support tasks and mostly done on virtual office basis. Biasanya kat library or kadang-kadang kat memana tmpt minum yg ada powersupply point. Pernah jugak kat McD. huhu order air segelas duduk 3 jam 9 to 12. selamba dek orang kata. kat rumah susah nak fokus ada distraction katil dan bantal ekeke..nk ke ofis pulak mcm tak berbaloi kot huhuhu..


Ada sekali tu, saja lah nak try coffee kat Jamaica Blue kat Setia City Mall tu. yg bestnya SCM ni sebab parking free on the first 3 hours during weekdays. So ok sgt la nk dok situ utk sesi pagi. Lagipun orang tak ramai so duduk ngadap office things ngan selesa, cuma bila ada org call tuh agak tak berapa selesa to talk loud la .. tapi tak de la org call sgt pun when most things can be communicated thru Microsoft LYNC. Thanks to technology lah kan. At least pegi SCM tu 10 minit jek compared to nk gi ofis 2 jam! oopss am not complaining.. am just saying that i hv better options jek. When i need to be in office of course i'll be in office. 


Paling layan kat situ sbb dia pasang lagu2 omputih lama-lama.. best je mulut i ikut sekali nyanyi ahaks.. lagu2 the beatles lagu2 air supply.. tak best ke? hahaha! my kind of songs!



Jamaica Blue Coffee at Setia City Mall, Setia Alam

Quite cozy lah jugak tapi bila lunch hour makin ramai orang agak bising lah. tapi I ok jek sbb masa lunch hour tu I pun kuar dari situ and balik rumah huhu!




Hot Latte and ayaq suam. hoho even the ayaq suam feels nice hahahahaha nampak taaakkkk poyo sangat??? LOL




rasa dia? mcm rasa latte lah hehe tak pahit sangat so i had it without sugar.. best! :-) kurang lah rasa guilty bila tak add on sugar walaupun I know kat freshmilk yg dia guna tu ada sugar kot kan. 




And masa dah nak balik baru lah I ordered food. untuk lunch. I had garlic and cheesey pasta. rasa? ala rasa pasta lah. LOL. not bad lah.. not too creamy cuma tak pedas tu yg lambat nak abiskan tu. ahakss..

Before balik, bayar lah RM30 huhuhu! tatau laaaa tang mana jimat compared to pegi opis kan. kalau gi opis, parking rm12 breakfast rm8 lunch rm15 tol ..minyak..jajan makan dalam kereta coz ngantuk segala.. 

ok nampaknya still jimat working from cafe hipster. LOL



Tuesday, 8 March 2016

Gatherings at Gloria Jean's Menara Maybank dan Bangkok House Petaling Jaya

Hehehe masih lagi story tentang gather2 ngan kengkawan.. kali ni nak sotry pasal gather2 ngan geng SAJOHA (Sains Johor Alumni) ... Actually hari tu i was supposed to be working at office, tapi I had to detour coz I kena deliver Ostematrix kat Anje.. So OTW ke office tu stop jap kat Bangsar (LRT) to pass her Ostematrix, Dia memang sangat disiplin ngan Ostematrix dia.. dia kata sejak amik Ostematrix (kalsium), sakit2 kat buku lali dia beransur hilang... Alhamdulillah diizinkan Allah.. and sebab tu she never missed to repeat order sejak mula2 amik last year. Lagi satu, dia mmg sukaa jek order sebotoi sebotoi alasan nak jumpa aku selalu gitu ahakss.. aku OK jek lah sbb fren fren i always suka sembang.. (klik sini if nak order Ostematrix secara online ye )


OK sambung citer gathering.


So I stopped at LRT bangsar and terus tuju ke ofis dia kat Menara Maybank.. and tunggu dia kat Gloria Jeans bawah tuh.. sementara tunggu, terus la iols on lappy and login to LYNC.. senang lah jugak sbb ada WIFI and power plug .. Anje turun and ordered latte for both of us, sembang sikit plus selfie seketul dua gitu.. ahha borak sikit jek laa kang kat whatsapp panjang lagi leh sambung ekeke.. mudah je kan ngan teknologi? Alhamdulillah.. Anje naik semula ke ofis dia and aku lak terus je lah work from there, sbb kalau ke office lebih membuang masa when I can actually work from there! syukur lah tak banyak issues cuma ada few deployments kena buat.. So I stayed there sampai lunch time..

While waiting for anje to come down...

Minum sambil borak sambil wat kerja

Gloria Jean's menara Maybank Bangsar
yummm..

another wefie!


hahaha before naik, anje amik pic ku tgh control kengkonon wat kerja... kosser ekekekeke



----------------------------------------------


Lunch time tu I made a move coz dah set to have lunch ngan another SAJOHA mummies, Sara and Marya. I took LRT to Asia Jaya where Maye' agreed to pick me.. thank you Maye' kiterang had lunch kat Bangkok House PJ, Thai food yey! Few mins after duduk, Sara pun sampai.. cepat2 order .. seb baik Sara dah few times datang situ so laju jek la order and orang pun belum ramai so cepat lah jugak dapat food nya.. kami order ikan stim, asparagus and kangkung goreng tepung for makan sambil sembang... hihi..


lom ada orang pun masa kami sampai.. nice place sesuai for family jugak ni..




Our lunch.. ikan siakap steam limau ngan sayur asparagus.. pedaaaassss!! tapi sedaaap!

Bangkok House PJ

This is kangkung memula kami ingat bayam hahaha!.. sedapp krup krap krup krap sos dia pun sedap...



Before makan, selfie dulu tapi goyang la pulak budak tu amik huhu..

Lepas tu Marya hantar saya semula ke LRT.. saya pun zass pergi ke Pinnacle Sunway, VO dari situ pulak.. kul lima baru balik rumah semula...