Wednesday, 29 January 2014

Kelas Berenang dan Taekwondo anak-anak

Dah almost setahun rasanya sejak saya enroll kan Daleela ke kelas berenang. Daripada kelas di Panasonic Sport Complex di Shah Alam, kelas Lydia sekarang sudah berada di Setia Alam Club di Setia Alam. Semakin dekat lah dengan rumah kami. Masih dengan D Swim Academy (DSA) swimming school and so far Alhamdulillah Lydia dah boleh menguasai basic2 dalam berenang. Sekarang ni dia dah level backstroke, atau dipanggil juga kelas Yellow Level 2 dalam DSA punya syllabus.

Ada 6 level kesemuanya, Red L1, Red L2, Yellow L1, Yellow L2, Blue L1 dan Blue L2. Once dah complete Blue L2 barulah boleh decide nak stop ke atau nak continue masuk class untuk squad team (for competition). Plan saya untuk cukupkan 6 level tu je dan stopkan bila dah Blue L2 tu dan lepas tu beri peluang untuk Idlan pulak masuk kelas. Complete 6 level tu supposedly dah pandai dan confident berenang lah. Entah la, tak pulak saya bercadang nak hantar sampai squad bagai hehehe.. unless ada recommendation dari sekolah la kan.. itu kemudian fikir lah :-)

So far bila saya tanya Lydia, dia happy ke kelas berenang. Saya tanya sebab saya tak nak dia rasa terbeban pulak. Sabtu dia ala2 bz gitu. Pagi2 swimming, petang2 lak taekwondo. Tapi dia kata dia enjoy dan seronok. I am glad. Saya rasa tak ada sebab tak seronok. hehehehe... saya kecik2 dulu mmg takde kot peluang nak masuk swimmming class. peluang berenang kat kolam belakang rumah ada lah. berenang guna pelampung kelapa kekdahnya. haha!

OK, Pasal taekwondo pulak. Yang ni Lydia dan Idlan sama-sama saya enrollkan. Sebulan RM20 seorang. Alhamdulillah both of them enjoy the class. Saya boleh tau enjoy bila saya tak perlu paksa2 untuk mereka bersiap ke kelas. Kelas mula kul 5PM. kul 4.30 tu kadang2 dorang tgh syok tgk TV atau tgh aktif bermain2 tetiba saya suh stop utk ready ke kelas, dan tak ada plak mereka monyok2 .. so i guess they are OK. :-) and masa class pun saya tgk enjoy je masing2.

Both dah Green Belt Level 1. Lydia lebih menunjukkan prestasi yang cemerlang. Idlan masih blur2 gak sometimes tapi still OK lah. Well takkan nak compare budak 6 tahun dengan 10 tahun kan. hehehe..

Sekian dulu update saya untuk aktiviti ko korikulum anak-anak saya. :-)


Tuesday, 7 January 2014

Bestnya Shaklee Collagen Powder!

Saya nak menulis tentang Kolagen lagi. Seronok lak nak share tentang salah satu bahan dalam kolagen powder shaklee iaitu  Camellia Seed Extract. Apa plak yang menjadikan Camellia Seed Extract ni lebih best daripada Grape Seed Extract yang ada dalam **Plus Collagen? :-)

Ini lah rupa bunga Camellia Japonica yang cantik dan harum
Camellia seed oil memang menjadi kesukaan dalam penjagaan kecantikan orang2 di jepun sejak berkurun lamanya. Bunga ni pun memang berasal dari Jepun dan China. Kegunaannya merangkumi kemulusan kulit, kesegaran bawah mata sehingga rambut yang kilat, sihat dan bersinar! Menjadi pilihan para samurai dan geisha2 Jepun zaman dulu! terbaik lah!

Bunga ni kaya dengan vitamins A, B, E, monounsaturated fats, collagen semulajadi tumbuhan dan bersifat sebagai ejen anti oksida (antipenuaan).  Minyaknya tidak melekit, dan bagus dalam penjagaan rambut, kulit dan kuku, melindungi kulit daripada sinaran UV, mengurangkan kesan parut luka atau stretch marks dan kelembutannya sesuai untuk semua jenis kulit. 



Teksturnya adalah hampir serupa dengan Grape seed oil, namun Camellia oil lebih pantas diserap ke dalam kulit, rambut dan kuku berbanding grape seed oil. Kan dah kata, Shaklee's Collagen Powder mempunya bahan-bahan terbaik antara yang terbaik sahaja!


Mengapa Camellia Seed Extract ni bagus?
Kerana keupayaannya melindungi kulit dengan menyerap radikal-radikal bebas penyebab sel-sel mati dan mengalami apoptosis dan fibrrosis (pembentukan parut selepas apoptosis).


Memang tak salah la kalau nak memilih Kolagen Shaklee untuk penjagaan kecantikan keseluruhan! Camellia seed extract ni adalah antara 7 bahan hebat yg ada di dalam Kolagen Shaklee. Nanti saya akan terangkan bahan-bahan lain dalam entry lain ye. :-)


Kalau nak order Shaklee Collagen Powder, Whatsapp saya! saya akan beri penerangan lebih lanjut lagi :-) Ramai dah happy dengan hasilnya. Sumber natural, selamat dan berkesan. InshaAllah..

Fara, 0192390107.