Tuesday, 28 August 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Salam kemaafan dari saya sekeluarga... andaikata ada tulisan saya kat entry2 saya yang menyinggung perasaan anda semua.. sorry ye.. saya manusia biasa, dalam pada berusaha nak menjaga hati semua, kadangkala terlajak jugak... Maaf Zahir dan batin :-)

Saya beraya dengan keluarga belah suami di Klang dulu, dah habis round sedara Klang, baru le kami beransur ke johor pada raya ke-dua .. raya kali ni, saya banyak bermuhasabah diri.. teruatama saya panjatkan kesyukuran saya masih ada ibu dan ibubapa mertua.. Alhamdulillah sangat.. time2 perayaan ni, ke manalah lagi kita nak tuju kalau bukan kepada orang2 tua kita kan?

then saya bersyukur jugak saya ada adik beradik dan ipar duai yang ramai.. ok maybe takla seramai mana tapi kira ramai la tu.. suami ada 5 beradik, saya plak 6 beradik ... pendek kata, berpeluh gak le nak susun barisan utk gambo raya family hehehe... ditambah lagi dengan anak2 buah pelbagai umur dan ragam.. frankly speaking, bila tgk balik pic2 raya .mmg tak ada yang betul2 perfect.. hahaha tapi, siapa yang define perfect? so saya rasa semua pic2 dengan pelbagai gaya tu adalah perfect! they make me smile .. bahagia!

dan saya juga bersyukur saya ada ramai saudara mara untuk dikunjungi. hari raya saya tidak hanya di depan tv *tapi tgk gak tv bila sampai rumah sedara mara tu kannn... rancangan tv kali ni not bad lah.. at least tak la manjang citer hindustan mcm yg pernah berlaku 10 tahun yang lepas masa kegemilangan kuchkuchhotahai tuh..ingat tak? - dan jugak tak de la manjang sarkis mcm yg berlaku around 20 tahun lepas.. huhu.. wahh lama kan? tak sangka saya dah dapat baaanyak peluang menyambut hari raya dengan orang2 tersayang* oppss lari sket isi2 penting ni

yup, masa dok dlm kereta saya ada borak ngan suami (kan saya kata dalam kereta is my favorite spot nak borak fokus) - pasal betapa beruntungnya saya ada saudara di banyak tempat.. maybe saya over sket tapi itulah yg saya rasa.. rasa best ramai sedara :-) cuba kalau x de sedara, nak beli baju raya pon malas sebab nanti takde tempat nak pegi nk gayakan baju baru .. ekeke.. ke shopping jugak kekdahnyer ekekeke.. seriously, kemeriahan hari raya, mood raya tu, lebih terasa dengan adanya aktiviti ziarah menziarahi kan?

Ok lah sekian dulu update pendek je sempena Syawal yang mulia ni.. lain kali update lagi.. inshaAllah.. terimahlah pic kami - ni amik raya ke dua before bertolak ke johor... kalau tgk pic no. 2 tu, org lain semua tak ready, saya je ready ekekkee.. biasa la mak over.. insist gak nk amik pic kat tiang pelita tu.. pujuk gak hubby set kan tripod panas2 tuh..  dah panas sbb dah kul 11 masa ni.. anak2 pon malas nak bukak mata sbb panas.. huhuhu..


Thursday, 2 August 2012

Macam mana Ramadhan saya?

Hari ni masuk hari yg ke-11 dalam bulan ramadhan.. yang mana patut saya tanya, ada dua soalan di sini. "Macam mana Ramadhan saya?" hmm soalan ni, macam lambat saya nak menjawabnya.. saban tahun saya berazam nak perbaikan kualiti puasa saya.. tapi frankly speaking, saya rasa tahun ni pun tak banyak peningkatan. sedih jugak. tapi still belum terlewat, kan? ada byk hari lagi untuk saya rebut. tepuk dada, tanya iman. peluang dah ada, sendiri mau ingat nak rebut ke tidak ... astaghfirullahal'azim ...

Satu lagi soalan, "Macam mana preparation raya?" - wah kalau ditanya soalan yang ini, saya boleh terus menjawab tanpa henti. sad, but true..


Saya dah kembali bekerja sejak 4 hari lepas... hmm masih lagi dalam projek yg sama.. projek ni kick off last year pun dalam bulan puasa.. haih lama sangat dah delay .. letih dah rasanya buat projek yg delay2 mcm ni. Bertambah tak best sebab dah cuti 2 bulan, dan banyak changes yang saya kena catch up.. haihh...sorry lah patutnya takleh mengeluh kan? tapi terrrmengeluh jugak.. :D

memandangkan bulan puasa, aktiviti kat ofis pun macam agak mandrom.. UAT dah ada yg dpt sign off for some functions.. cuma ada satu je satu function yg pending.. mudah mudahan yg pending ni cepat2 lah complete. Tapi August ni inshaAllah lah live to production.. sempena bulan kemerdekaan ni mmg patut ler saya pun merdeka dari projek ni.. Ameen..

Beberapa hari yang lepas, mood saya macam ke laut. maybe keletihan dengan rutin baru masuk kerja ni.. taktau lah.. tapi ada sekali tu, saya terjaga awal pagi untuk pump, saya tgk keadaan rumah yang macam tak terurus, kemudian saya melihat anak2 tidur - terus terasa macam i am a bad mom. hehehe.. saya mintak maaf kat hasben pastu saya tido balik. rupanya moody itu tanda saya nak "raya". huhu.

ha, pasal breastfeeding. saya nak cerita ada sekali tu, ibu taska called to inform yang susu Daleela dah tinggal sebotol walhal baru pukul 3PM. apa lagi rushing la saya bersiap2 ke taska. nasib baik la jugak masa tu saya belum kerja, baru cuba2 hantar daleela nak tgk how she's doing.. mula2 saya bekalkan daleela dengan 2.5 oz  x 6 botol untuk dia minum dari 7.30AM sampai 6.30PM .. so bila dah terjadik tak cukup hari tu, saya pun dah menambah kepada 7 botol dengan kuantiti yg sama (atas advise ibu taska). Alhamdulillah, so far ok lah.. kadang2 ada balance 2 botol... kadang2 balance 1 botol.. kadang2 takde balance. saya tau kalau takde balance tu means daleela mesti kurang tido..

kat ofis jadual pam saya cuma buat 2 kali je. maklum la saya ni dok kat ofis orang.. tak leh la nak sewenang2 ikut masa saya.. tapi so far Alhamdulillah boleh la follow jadual tu.. susu banyak atau tak tu perkara ke dua.. yg penting ada .. cuma, mengepam kat ofis mmg tak le seselesa kat rumah. huhu. walaupun ada tersedia tempat yg selesa.. tapi big concern tentulah masa, kan?

Berpuasa, bekerja dan terkejar2 carik masa nak pump, memang boleh.. errr .. BOLEH melemahkan semangat. tapi kalau kita tak benarkan itu terjadi, inshaAllah tak ada masalah .. alah bisa tegal biasa.. mudah mudahan Allah memberi saya kekuatan selalu.

Tu je dulu update saya. Saya berdoa semoga Allah sentiasa tetapkan hati saya untuk sentiasa berada di jalan yg benar... improve kualiti iman kita untuk kebaikan kita , keluarga kita, dan agama kita.

-