Friday, 29 July 2011

Aku Champion! woOT!

Attended co's internal training - SPIRRIT. compulsary for all staff, am supposed to attend before getting confirmation but in my case, lain. dah confirmed few months baru ler attend. asyik pospon je sbb busy with project schedule... now dah agak free, leh la attend.. yg penting i attend before the next KPI review. :-) Its basically a brief team building session...

Little did I know all the attendees were bosses from various departments. I was the youngest and with title 'macai' - pic: all were enjoying the session. It was fun with lots of discussions and games. :-)

OK If you have attended any seminar with Dr. Lawrence Walter, you wont suprise to see this. The trainer is one of mentee from Dr. Lawrence's academy so she also adapting the same way. I once attended Dr. Lawrence's seminar on sales ... when I was konon2 nak jual unit trust - kahkah! cita2 beso yg tak kesampaian .. but i still remember Dr. Lawrence punya trademark, Fake Money! and cheer, "I SUPPORT U!"    Above pic: fake money with different values - to encourage trainee to participate and active during the session. Any volunteer for games, or any activities or actively participate in discussion will be given this. above were mine taken before lunch .. heh heh..

table name display - ADE is my dept. name .. not some indo guy's name. this is at the back so while ngantukness (session best pun ada ngantuk gak esp. lepas lunch - kenyang!), took a marker and draw draw lorrr ... but couldnt draw much coz need to focus maa.. need more money! hahaha!

Ah- HAH! .. at the end of session .. everyone kira 'hasil' masing2 ... and ehemm ehemm.. I WAS THE WINNER! with highest scores! or she called it CHAMPION! woooT! OK that's me and the trainer, LenaGhaz is her name .. a lady .. trainer jemputan from Performance Development Consultant training centre .. she was a good trainer ..

Steps to the Top by Zig Ziglar .. yey! LenaGhaz kata masa dia bgtau champion will get this book, dia nampak muka aku mmg excited .... dia tau aku nk sangat buku ni .. ekeke pastu i told her, "yes! I like to read Stephen Covey's book" pastu dia kata.. "err..this is Zig Ziglar.." aku mcm alamak..malunyer.. pastu aku kata,"errr, i like all books" hahaha!

one of the games. this one i tak join sbb tu amik pic. wanita ada 3 org jek so tak seswai nak join this game yg nak kena very closed to each other huhuhu ... nak kena duduk atas lap pastu lepas kaki sebelah and praaappp.. jatuh berderaii.. hhaha.. lawak.. yg aku suka tuh, part ni trainer kata, "sorry ladies terpaksa i kuarkan... I kesian dengan fara yang tiny tu .." awwww.. tiny??? kahkahkah! aku rasa dia nak cakap pendek kot HAHAH ... ada 5 ke 6 games... best2 semua nya :-) like!


Message in the book from LenaGhaz - Congratulations Champion! Always remember leadership is about INFLUENCE, NOT position!

Group photo before balik! TERBAIK!

OK. my total duit was 3.55 mil dollars! hahaha!champion katanya!

OK


OK Sekian update for now ..

Saturday, 23 July 2011

Bapak is away .. and ..

Bapak is away and everyone is missing him sooooOOO much!!

Pic: taken quite sometimes ago.. kids-and-dad way of spending time together. :)

Wednesday, 20 July 2011

Perihal anak-anak - photos

On the way to the daycare this morning, we had below conversation ...

Idlan: kenapa Asyik mak he hantar kite orang pegi taska?

Mak: bapak kan tak ada

Idlan: bapak tak balik balik, pegi mana

Mak: bapak kerja jauh ..

Idlan: bapak tu keja apa mak

Lydia: Kakak tau, bapak en-ji-ner. Tapi bapak bukan enjiner yg cipta2 tu..

Idlan: oh... en ji ner..

Lydia: nanti Kakak nak jadi enjiner.

Mak: kata nak jadi Cikgu? Skang nk jadi enjiner?

Lydia: Kakak nak cipta sesuatu..

Mak: apa?

Lydia: Kakak nk cipta kereta tak pakai minyak.

Mak: iya? Tak pakai minyak pakai apa?

lydia: pakai batteri lah!

Mak: laa.. Itu mcm kereta mainan ... habis bateri nk kena charge

Lydia: tak! Lydia nk buat guna batteri yg paling kuat! Tak payah caj

Idlan: kuat macam oltromen !! Kan mak?

Lydia: ala abangLan ni!! Oltromen mana wujud kan mak?

Mak: dah dah.. Jom turun .. Dah sampai taska!

Anak-Anak ... I don't know how to live without them :)

Pic: early nites activity at grandma house. We stayed with my mil this week as bapak is away on business trip. life is quite tough without hubby here esp. In handling the kids..

Friday, 15 July 2011

Bermain Layang - Layang - photos



kami ni, nama je duduk kat Kapar .. tapi bila weekend, mmg x lekat kat rumah.. but beberapa weekend lepas,, ntah kenapa rasa malas nak ke mana2 .. rasa nak lepak rumah je.. tapi anaks plak bising nk jalan2.. so lepas dah puas fikir nak gi mana (yg tak jauh tapi bukan la giant atau tesco) .. baru tingat dh lama tak tgk Pantai Remis... ekeke.. last sekali pegi, masa baru2 kawin .. hubby ajak pusing keliling kapar .. termasuk pantai remis huhu ..

pantai remis ni, dekat je from rumah kami .. dalam 15 mins gitu ... kalau petang sabtu.. kul 3 tuh dah start ramai orang sbb ada pasar malam .. kami plak, kul 1 dah ada kat situ sbb lunch. ada foodcourt kat situ .. not bad lah food dia .. harga tak mahal, food pun boleh kata sedap...

Dah lepas makan tu .. budak2 ni nak main layang2 plak .. angin memang kuat memang sesuai utk layang2 ... so bapak pon belikan le 2 layang2 for Lydia ngan Idlan ...

lama gak lepak situ .. rasanya dah nak kul 3 kot baru kami balik rumah .. itupun sbb dah ramai sgt peniaga2 nak start pasang khemah kat tempat kami main kites .. sampai rumah je bebudak ni terus terbongkang keletihan huhuu ...

Pantai remis ni, bersambung dengan pantai Jeram yang ada seafood2 yg agak popular .. Ramai yang suka datang makan ikan bakar Jeram .. haa.. boleh la melalui pantai Remis ni utk ke restaurant ikan bakar Jeram, ngan restoren Aroma Ikan Bakar Jeram ... kami pom lom pernah makan kat situ walaupun rumah dekat.. dari sehari ke sehari nak ke sana asyik tertunda .. :-)


mak pun ada hati nak terbangkan layang2 :-) syok gak !! haha

sambil layan keropok lekor and apam balik - yes .. i like apam balik dari dulu sampai skang!




OK! jom datang sini :-)

Wednesday, 13 July 2011

Kiki the Clown



Bumped into Kiki the Clown when we were at Giant's Playground (Giant Klang Sentral). Very long Q to get balloons .. But my kids were the early birds .. Kiki was not so scary compared to other clowns I've seen.. I said so bcoz he didnt wear wig and didn't colored his eyes ... So Lydia and Idlan didn't afraid to approach him.

Lydia was at first quite 'garang' and also playful to Kiki. This makes Kiki loves to tease her back! ... He did many tricks just to delay the balloons and she has to argue with him! Yes! She also yelled at him and hit him on his knee! Haha! At last, Kiki took out the 'yellow card' and asked her to stand aside so she won't get her balloons. She cried out loud after that! :)

But finally Kiki tried to win her back with more balloons and the special 'lollipop' balloon! :)
I don't think Lydia will approach any clown again, ever.

I pity those who has to wait for this 'drama' between Kiki and Lydia

I asked Lydia about having Kiki for her birthday party this year (since its currently trending) and her respond was,

"JANGAN!!!!"

Early Birds

Their turn - this is the beginning of the teasing drama .. where Lydia wanted him to give 1st balloon to Idlan ..
Cried!
More for her
pose!

Tuesday, 12 July 2011

Ranau-Kundasang-KK : photos



Dari Ranau ke Kundasang dan seterusnya ke KK ... perjalanan panjang menjadi pendek sebab view yang mengasyikkan ... cuma, sedih sangat sbb, dari pagi sampai ke tengah hari,,, Puncak Kinabalu tetap tak mahu muncul ... terlindung di balik awan memutihi angkasa ,,,, memang sedikit kecewa .. tapi tak apa lah .. saya dah rakam dalam ingatan .. dan manalah tau, next ti datang lagi .. kan?

This was taken 5 years ago, kat tepi jalan Ranau-Kundasang. owhh encik abangku rambut kemain! KLang gengster! Lydia baek punyer tayang pewot! huhu!
Taken recently - almost the same spot .. but this is tengah hari buta matahari atas kepala huhu! and no more KLang gengster yg ada hanya lah bapak mithalis auuwww!

antara view yg menawan



OMG yg tengah2 tuh awat poyo sgt posing cenggitu? eeeuuwww!!!

sekali lagi ... hikss! oh ye .. 5 years back, anjung tinjau ni tak ada ... mmg dah lain ... tapi still with this anung tinjau... Kinabalu tetap segan nak tunjukkan rupanya ... kat belakang tuh kalau x de awan..akan nampak lah clear habis puncak Kinabalu :-)



View taken from Masjid Kundasang ... the fly over baru siap ..time  ni awan dah start penuh meliputi kebiruan langit ... ingatkan tgh hari clear rupanya semakin matahari tegak kat kepala, semakin awan banyak :-) tak pe lah .. tgk awan pon cantik :-) begitulah awan nano nano nano nano ... ek eleh x lawak

orang pi solat, dia pi posing depan masjid ...
With atuk and nenek tapi muka nenek terlindung plak ...


Errrkkkk...

ah-haaaa!!! borong makanan utk makan kat kereta sajork! kat tepi jalan Kundasang-Ranau ...



Pics of my kids ... Idlan sangat susah nak ajak pose ...
Fahren pon pandai menghargai keindahan alam ... mulut dia tak henti2 membebel tapi dalam bahasa yg dia saja yg faham :-)



Kat Pasar Malam depan pasar basah ... yang sibaju oren tuh sempat rembat tali pinggang ... LOL .. ce peratikan cik abang kiter ty .. muka keletihan ... ciann ..



petang tu, kami ke KK .. dan berehat2 saja kat bilik ... cuaca pulak hujan .. mmg best lepak bilik... suami dan adik ipar ke airport utk mengambil beg pakaian yang dah datang dari KL .. huhuhu! .. Malam plak makan kat Likas, ada food court yang banyak choice ... kami makan ikan bakar dan segala2 bakar ... lepas makan, masih ada tenaga lagi utk singgah pasar malam ... tgk2 apa2 yg patut ..

malas nak uplaod kat FB sebab slow! blogger slow tapi FB TERSANGAT slow .. tatau apasal .. eh takpe lah.. tgk je kat sini ..

Then keesokan hari, adik ipar, abang ipar and makbapak mertua pegi island hoping ... pegi snorkeling kat 3 pulau2 glams tuh .. mamutik, manukan ngan apa lagi satu ntah .. lupa.. tapi kirannya aktiviti wajib for those who come to KK and esp. for those outdoor activity lover. . mak mertua and bapak mertua ku sangat aktif ok! dorang suka berenang ... so dorang pon suka snorkle .. i like! kami tak pegi sbb aku risau bawak bebudak esp. idlan yg suka je lompat2 atas boat ,... aihhh lengkali lah! lagipon aku dah merasa snorkle masa kat Tioman ... cukup la tuh .. bukannya aku pencinta aktivity luaran pon .. so x de hal ...

Semetara tunggu dorang pi snorkle, lepas hantar dorang kat Jessleton Port yang viewnya sangat cantik tu ... kami terus ke Karambunai .. pi lepak2 kat resort mahal ... lepak kat pantai dia lah .. bukan dalam resort ekeke ... by the time kami habis lepak .. dan penat plus dah tgh hari ... and dah time utk amik dorang yg pi snorkling tadi kat Port ... tapi sempat la balik bilik dulu sbb aku nak tukar baju .. baju kena muntah Idlan plak .. muntak sbb byk minum milo huhu ..

dah alang2 kat Port, and dah lunch time... terus la kami makan beramai2 nasi padang kat Port tuh .. hmm biasa2 jek lah.. satu hal pasal KK .. food dia biasa2 jek ..

and then petang tuh dorang yg pi pulau tadi berehat2.. turn kami plak mandi manda kat swimming pool .. biasa la bawak budak2 .. ni jek la aktivity yg dorang suka ...

and malam tuh makan kat Sri Melaka .. kat area Kampung air and lepas tu sambung lagi window shopping kat Pasar Malam Kampung Air plak ..

ada few tempat yg aku nak pegi tapi tak cukup time .. pegi kali ni sbb bukanpegi sendri  kan.. so schedule tu kena la ikut majority ..


Inside ticket counters Jessleton Port .. While waiting dorang beli tiket island hop ..

Lydia nanges nak ikut dorang pi snorkle ...

Kat Karambunai Resort






MAndi manda!

adik beradik sri Melaka yang kat Amcorp Mall ni ... huhu.. sampai sabah pon makan mcm kat sini jek



the next day, baru la kiterang pi kat pasar manila tu tapi x membeli pon kat situ .. cuma beli ikan kering kat pasar ikan kering and then beli kopok2 ikan kat pasar kopok... sabah terkenal ngan kerepek cincin dia... sedap.. rasa dia macam kuih denderam (cuping telinga?) tapi luar ada salut tepung keras .. sedap ah.. and then terkenal ngan udang kering yg fresh dan agak murah .. and then kopok ikan bulat2 yg dia panggil apa ntah aku lupa dah .. pastu kerepek malinja bersira ..ahh lazat! :-)

Before pi airport nak balik KL.. kiterang lunch kat Penampang ... makan kari kepala ikan .. perghhh dasyat besar kepala ikan dia .. ada sizes .. S, M, L, XL .. kiterang amik 2 pinggan XL .. perghhh puas! memang sedap! nama kedai .. restoren kari kepala Ikan Krishna ... halal ... kiterang ke situ sbb adik ipar aku bgtau situ mmg port org2 petronas makan2 kat KK ..

lepas makan baru lah ke Airport ... flight kul 4 ptg .. Lydia nanges takmo balik sbb nak ikut cik Usu dia naik kereta balik Bintulu .. adeh! lengkali la nak oii... kita pi visit cik Usu ngan Mak Usu kat BIntulu .. tapi dulu pon dah ke sana .. takdak apa2 kat Bintulu pon ...