Tuesday, 23 February 2010

tak sabar!!

hari ni dah hari ke-23 aku berpantang. Still kat rumah MIL. dah 2 kali aku plan nak balik rumah sendiri tapi tertangguh2 jugak . Last week masa CNY tuh aku nak balik rumah lepas balik dari bawak Fahren gi jumpa mak aku kat Puchong. Tapi MIL aku kata tunggu la dulu sbb adik beradik ipar aku semua ada, tengah ramai so stay lah dulu .. aku pun angguk je la ..


Then weekend semalam ni, hari sabtu plan nak balik .. dah packing2 segala .. sekali lagi mIL kata tunggu lah dulu .. sampai kenduri akikah utk Fahren ngan Mardiah. Mardiah nih baby baru gak .. anak kakak ipar aku .. lahir seminggu lepas fahren. Hubby pandang aku masa MIL aku suh tunggu tuh .. aku wat selamba jek .. so hubby ingatkan aku nak balik gak .. aku plak rasa bersalah .. so aku bgtau MIL tak jadik balik .. stay la sampai next weekend lps akikah .. then hubby dtg bisik kat aku,

"Thanks ye .. kalau awak nak balik jugak sure saya dalam dilema.."

tak de la aku kejam mcm tuh .. MIL pun mak aku jugak .. lagi la dia dah banyak tolong aku masa dalam pantang 3 orang anak aku .. mak aku pun salu pesan, MIL tu mak jugak jgn sesekali wat MIL rasa sedih or kecik hati .. jadiknyer aku redha aje lah stay lagi umah MIL walaupun dalam hati meronta2 nak balik umah sendiri .. ye la.. dah ada rumah sendiri kan .. mesti lah prefer rumah senditri walaupun duduk umah MIL lebih relax sbb tak de buat apa2 .. huhuhu!


tapi majlis akikah nanti, tak dapek la nak menjemput kawan2 yer .. maklum ler bukan majlis aku sbb kakak ipar aku pon wat utk anak dia .. MIL aku pon wat sekali kenduri doa selamat utk arwah nenek yang meninggal last year ... so majlis mmg utk ahli keluarga lah .. aku mmg kalau boleh nak buat majlis kat rumah aku and panggil kawan2 datang tapi lom lagi berkesempatan .. insya Allah nanti ada lah ...


ada lagi 21 hari utk habis 44 hari berpantang ni .. :-) tapi mow nih dah tak de la sangat2 menjaga pun .. dah start la jugak mkn yang lain2 selain lauk bening ekekek .. yg bergoreng2 pun dah makan jek .. pedas sikit2 pun aku masuk je .. huhuhu ... dah sihat nih senang ler nak bergerak2 . nih yg jadiknyer tak sabar sangat nak habiskan 44 hari ni .. aku nak buat benda2 nih once habis 44 hari and before masuk kerja ...


1. Nak ajak hubby tgk wayang berdua
2. Nak gi bercuti bawak anak2 tido hotel. maybe nak ke kuantan/terengganu. Nak pekena sata kemaman. Kalau hubby susah dapat cuti, gi tido hotel kat area KL pon jadik lah ekekekeke
3. Nak balik Johor. nak tgk rumah kat kampung. dah lebih 3 bulan rasanya tak tgk rumah kat kampung sejak mak sakit and duduk kat umah abang and kakak. Hopefully mak sihat dan boleh ikut balik kampung.
4. Nak lepak gi lunch ngan kawan2 pompuan
5. Mcm ada hati nak wat fotografi ngan zubye. tgk ler camner ..

itu lah dia ..mintak2 terlaksana lah ...


Sekian u ols!

Friday, 19 February 2010

Fahren Adly

Lama betul aku delaykan nak cerita pasal latest newborn. Today dah hari ke 19 aku berpantang. Pengalaman berpantang
more or less sama jek ngan pengalaman yang lepas2 during lydia and idlan .. sebelum aku gi ke pada citer tuh,
better lah aku tulis pasal pengalaman bersalin dulu .. best baca balik in future .. even now bila aku baca balik
pengalaman melahirkan lydia dan idlan aku rasa best je .. kalau aku baca 10 tahun lagi, sure lagi best :-)


ok,
dari awal check up, based on ultrasound, baby akan dilahirkan pada 7 february 2010. Aku kena follow ultrasound sbb
aku takleh nak follow ikut kiraan kitaran haid aku ... mmg kalau ikut tak datang period, mau aku dah 4 bulan pregnant masa tu walhal ultrasound kata aku baru pregnant 2 bulan saja .. :-) dari Lydia sampai ke Idlan sampai la
this one, mmg mcm tu ler kes aku .. kena kira umur baby dalam perut based on scan saja ...


Masa umur kandungan mencecah 4 bulan, aku dah diberitahu yang insya Allah kali ni sekali lagi aku akan mendapat
seorang boy .. Alhamdulillah .. aku bersyukur, akan ada lebih ramai kaum adam dalam rumah nanti :-) semoga kaum adam dalam rumah nanti, akan menjadi pelindung kepada kaum Hawa .. insya Allah ..


Perjalanan sepanjang masa mengandung, Alhamdulillah tak ada yang sukar .. memang bersyukur sangat ... cuma aku ambik MC sehari masa kandungan dah 8 bulan .. hari2 lain, tetap macam biasa ... dan kebanyakan rakan sekerja
menyuarakan rasa terkejut mereka bila diorang cuma tau aku pregnant masa aku dah 8 bulan .. ada jugak yang tahu masa aku tgh tunggu hari .. ekeke lawak je! sama ada badan aku mmg sentiasa mcm orang mengandung, ataupun
perut aku kecik je sampai ke 9 bulan .. aku rasa dua2 pun iye ekekkeke! tapi, boleh dikira la berapa hari sangat
aku ke ofis ngan baju pregnant .. rasanya 3 minggu terakhir tu baru aku pakai baju pregnant everyday .. before tu
mmg baju kurung je ... maklum ler baju kurung aku besar2 sizenyer ..


ketika kandungan mencecah 37 minggu .. aku mula risau ler gak ... paling aku risau kalau tetiba waterbag pecah masa kat opis .. aduh sure panik giler kann .. Alhamdulillah ia tak terjadi :-) at the same time hari2 aku ternanti2
sakit contraction tu datang ekekeke ... sebabnyer mcm malas nak gi kerja huhuhu .. tapi semakin ditunggu, tak datang2 plak rasa sakit tuh .. adeiii .. setiap malam aku berdoa, kalau nak sakit, biar le malam atau awal pagi, mcm masa Lydia dan idlan juga ...


minggu ke 39 ... to be specific, hari sabtu 30 jan 2010 perut aku manjang memulas .. tapi mmg memulas sakit nak gi toilet la .. tapi ikut pengalaman aku, kalau aku dah asyik rasa nak berak jek tuh maknanya dah dekat le tu .. sabtu tu aku tak ke mana2 sebab laki aku main badminton ngan opismate dia ... aku plak dok rumah ngan bebudak .. tader wat apa sangat ... malam tu aku malas nak masak .. aku tulis kat FB status aku malas masak .. lps maghrib tuh terus ke wak lemon pekena soto .. balik dari wak lemon, check FB, baru nampak rupanya delinn komen, suggest suh makan kat wak lemon .. kebetulan gitu ekeke!


pagi2 ahad, 31 jan 2010 ...bangun2 jek aku ajak hubby gi pasar stadium shah alam .. biasa ler, mesti nak pekena nasik lemak kukus kat situ .. tapi sampai sana aku tak makan pon nasi lemak, tapi aku pekena char kuey teow .. hmmm sedap jugak ler .. then jalan2 kejap tgk2 barang tapi tak beli apa2 pun .. time ni la, aku mcm terasa contraction mula datang .. tp tak de le kerap .. and tak de le sakit sangat .. gerakan lemah gitu huhuhu .. tapi, itu dah cukup buat aku tersenyum .. dalam hati aku rasa aku akan bersalin hari tu ...aku tak bgtau pun hubby .. kami terus berpusing2 kat situ .. aku nak banyakkkan jalan, sebabnya aku nak contraction tu datang lagi .. huhuhu! lepas dah pusing, hubby ajak gi MPH warehouse sale kat stadium tuh jugak .. tapi aku malas sbb Sol tulis kat blog dia waredouse sale tuh biasa2 jek tak de la dasyat beno harga .. and aku plak rasa sakit pinggang jadik aku ajak balik rumah je ... lgpun dah tgh hari ...


sampai rumah jer aku rasa sihat le plak .. sikit pun rasa sakit2 tu tak datang .. cisss nih takbleh jadik .. kalau aku duduk je kat rumah nih harus sampai ke esok tak sakit .. and yg aku takut, kang sakit datang masa aku dh gi kerja plak .. ishhh ...so, takmo hal tu terjadik, aku ajak lagi hubby gi jalan2 ... dia pelik tp dia ok jek .. lps zohor tuh kami ke Subang, carrefour. Sampai je carrefour, perut aku memulas lagi .. terus aku cari toilet .. then kami ke nagoya .. aku ingat kan nak carik kain, nak jahit wat sarung bantal utk baby .. tapi masa tgh pilih2 tuh memulas2 lagi perut aku .. so aku ke toilet lagi ... cancel nak beli kain. laki aku mmg biasa ngan keadaan aku yg suka je sakit perut masa tgh pilih barang . so dia takder la syak apa2 ... lps aku kuar toilet kali ke 2 tu, baru aku bgtau dia ...


"semacam je sakit perut saya ni ... "

"dah masa kot .. nak balik ke?"

"ntah.. nanti la dulu tgk camner ..." aku kata gitu ..


kami round2 carrefour. belikan basikal utk idlan. then aku ajak balik sbb tak selesa gitu pinggang aku ... dia pun sorong troli tu lajuuu jek bawak brg2 ngan idlan. Aku ngan Lydia kat belakang tetiba ada plak orang dari MAKNA approach aku .. adeh! suh sign up utk derma ke MAKNA guna credit card .. lama gak ler dia dok briefing ... yang aku ni mmg tak reti nak stopkan conversation tu .. mcm kesian gitu .. ekekek padahal pinggang dah rasa tak selesa sangat dah ... then laki aku call suh cepat .. budak MAKNA tu nak jugak teruskan briefing walaupun aku bgtau dia aku tak nak sign up .. last2 aku bgtau dia aku nak gi spital .. baru dia lepaskan aku .. hmmmm ...


sampai rumah nak dekat asar dah .. aku bgtau laki aku yg lps asar nanti nak gi jalan2 lagi .. nak bawak budak2 gi dataran muzium shah alam .. mmg tmpt lepak fvorite aku tu huhuhu! dalam fikiran aku cuma satu yaitu nak jalan banyak biar sakit datang .. masa tuh aku rasa pinggang aku sakit lagi. so aku start ler kemas2kan beg baju utk Lydia dan Idlan .. just in case aku kena gi hospital, senang ler terus je hantar dorang ke rumah MIL. masa tgh kemas2 baju tuh aku rasa few times contraction. kali ni aku ala2 confirm yang itu adalah contraction .. ekekek tak de la mcm pregnancy yg lps2 aku asyik la confuse contraction ke bukan .. kali ni aku tau itu mmg contraction. so aku terus bgtau laki aku ... dia cepat2 mandi dan solat .. aku plak kengkonon nak on laptop nak online tapi adeh tak selesa ngan rasa contraction yg tenggelam timbul. bila dah siap semuanya, dalam kul 5 gitu kitorang gerak ke rumah MIL. dalam kereta, tak dtg plak rasa sakit tu .. grrrr nih aku lemah ni .. so aku dah tau dah .. kalau aku duduk dan bersandar, mmg tak datang sakit tuh .. so sampai jek rumah MIL, aku suh lepak situ sat nak monitor kekerapan ... dalam 20 mins nak umah MIL, adalah 2 kali aku rasa contraction tu ... hubby siap makan nasik lagi sementara aku dok monitor kekerapan ... masa dia nak habis makan tuh, aku suh cepat sket sbb makin sakit dah ...


aku bgtau lydia aku nk gi hosp. dia dah paham so dia kata ok nanti dia tolong nenek jaga idlan. kul 6 kot kitorang kuar dari umah MIL menuju ke DEMC. dalam kereta, contraction tak dtg pun sampai le ke shah alam. tapi takde la aku nak melepak kat kedai mamak mkn roti canai mcm masa idlan dulu huhuhu! kali ni parking je terus aku menuju ke DEMC tkt 2. nurse wat CTG, and mcm yg aku sangkakan, and sama mcm masa idlan .. contraction tak de pun masa CTG 20 mins tu .. adalah few gerakan lemah je dikesan .. aku tau, sure sebab aku baring. kan aku dah kata, kalau aku duduk bersandar or baring, sakit tu tak datang .. then bidan kata nak check laluan .. aku doa mudah mudahan dah bukak more than 3cm. hmmm bidan kata dah bukak 3 to 4 cm .. lega aku dgr .. meaning aku terus kena tahan ler and akan bersalin malam tu gak .. aku bajet dalam kul 12 or kul 1 pg aku bersalin la kot .. maklum la biasanya it takes 1 hour to open 1 cm ... depends lah kat orang ...


mandangkan hari tu hari Ahad, time nak maghrib plak tu .. mmg ler doktor takder .. so nurse kata dia dah called doctor mazita .. the same doctor yang sambut idlan ... sementara tunggu doktor sampai, aku dok ler dalam wad menunggu tuh, laki aku dah turun gi wat admission ngan gi solat maghrib. time tu dah kul 7.30pm kot ... aku kat wad tak dok diam and tak baring .. aku keep on walking mundar mandir .. mmg rasa sakit sgt kerap tapi aku rela gitu rather than baring and tak sakit. aku assume, bila sakit tuh meaning baby tgh menolak2 ler .. and membantu mencepatkan bukaan .. so aku jalan je mundar mandir sambil mulut aku tak sudah2 baca selawat .. sebab tahan sakit .. bukan le nak kata alim pun.. tapi dari kecik, sejak pengalaman kampung aku kena puting beliung tuh, aku sentiasa ingat pesan mak aku agar banyakkan berselawat kalau tgh risau, atau cemas ... Alhamdulillah tips tuh berkesan utk aku sbb selawat memberikan ketenangan jugak. betul ni weh!


nak dekat kul 8 gitu hubby aku masuk .. bawak beg baju aku .. and masa tu nurse dah suh ganti baju hospital .. dia tanya aku nak ke mkn ubat berak aku kata tak payah sbb takde apa nak diberakkan huhuhu... dia kata just be ready aje lah nanti jap lagi dia nak sorong aku masuk labor room.. ntah kenapa tetiba aku rasa seram plak .. tetiba terbayang balik rasa sakit contraction bila ari ketuban dah pecah nanti .. aduh! so aku ckp kat nurse

"takut ar nurse ...hehehhee" nurse tu pun gelak je .. dia skata,

"ni sure akak teringat sakit masa dulu2 .." aku gelak gak ...dia keluar je bilik, aku sambung lagi jalan2 sambil posing2 ngan laki aku ekekeke ...


dlm kul 8.15 kot nurse datang bawak kerusi roda .. nak sorong aku masuk labor room .. adoiii aku dah gabra ... aku tanya dia, doktor dah sampai ke? dia kata doktor dah nak sampai .. masa kat labor room aku still takmo baring..aku jalan2 lagi sampai la dia suh baring sbb nak masukkan air and aku tak ingat dia pecahkan air ketuban tu kemudian or masa ni .. ntah le lupa plak .. tapi yg aku tau time tu dah mula rasa heavy contraction le sbb air ketuban dah takde and air yg masuk tu dah menolak2 ... check lagi laluan, dah bukak 6 to 7 cm gitu .. then aku dgr suara doktor .. masa aku tgh sakit2 tuh, dia datang salam tangann aku sambil bagi salam .. aku pun jawab dalam sakit ekekeke ..


kali ni, aku rasa aku cool sikit lah menghadapai saat2 sakit tuh .. maybe pengalaman yg lepas2 mengajar la kann .. bila contraction yang heavy datang je, aku tarik nafas dalam2 menahan supaya tak pushing ... selawat mmg tak putus and tangan aku mmg genggam tangan laki aku tak hingat .... aku takmo dah menjerit mcm apa jek huhuhu! then doktor kata


"cepat juga bukaan puan .. tadi masa nurse called kata baru bukak 3 cm .. now dah 8 cm" aku senyum je ..senyum kelat tahan sakit huhuhu


ada few times yang aku mmg tak tahan nak push tapi aku sehabis baik aku tahan ... tahan dan tahan sampai keluar air mata aku .. hubby dok coolkan aku .. aku jadik sayu terus aku nangis betul ekekeke! time tu aku rasa mcm nak mintak maaf kat dia, tapi tak terkata sbb segan le plak kat nurse .. harus kang dia kata aku drama queen plak .. ntah apa2 je kan ... tapi aku realize, bila aku menangis, rasa sakit tu kurang ler plak .. wahhh nih dah bagus .. tapi takleh le plak nak nangis buat2 .. huhuu.. asyik plak aku dok fikir2 dan berangan2 gitu ler sampai ler bidan kata,


"ok, now awak dah boleh push ..."
lor masa tuh tgh tak berapa sakit .. tapi aku push la jugak .. sekali push tak de apa2 .. then tarik nafas dalam2 .. and push .. lama betul aku push tuh .. aku rasa dah kepala baby dan keluar .. then push lagik baru keluar semua sekali .. yesss!!! lega giler! terus doktor letak baby kat dada aku .. dia kata boy ... aku tgk jam, tepat kul 9.00 pm.


Alhamudlillah, baby selamat dilahirkan pada 16 safar 1431H bersamaan 31 January 2010 jam 9 malam. Kami namakan dia Fahren Adly. nurse amik baby mandikan dia and hubby azankan and bila dah settle kasik kat aku balik baru ler aku cium huhuhu! then aku kata kat hubby,

"bang, Merlin dah start .. malam ni miss ler satu episode .."

Thursday, 18 February 2010

Lydia completed cahayaku

Aku pernah citerkan pasal kezutan yang skul dia buat akhir tahun lepas, kat entry ni

and this year pun sama .. dah bulan 2 baru ler ibu taska bgtau ada majlis penyampaian sijil cahayaku utk taska dia .. lydia masa 5 tahun da complete cahaya ku tuh so dia pon layak ler terima sijil tuh ... kejutan kali nim sehari sebelum majlis tuh kbu taska called aku bgtau yg lydia kena datang majlis tu sbb lydia kena jadik wakil pelajar utk baca ucapan kat depan .. huhuhu ... sabau jek la .. biasa nya budak yang habis 6 yahun kena baca .. tapi tatau ler lydia plak kena .. aku tgh dalam pantang so aku tak la tgk .. cuma bapak ngan idlan je gi tgk .. amik gambo pun tak berapa clear sedih tul1 huhuhu! aku just tgk balik yg bapak dia record .. lydia berdiri atas kerusi so baru leh nampak dia kat rostrum tuh .. adeh! lawak je ada part tuh dia kata mcm nih ..

..kerana selepas ini kami akan meniggalkan alam prasekolah dan berada di dalam darjah 1 ...

huhuhu lawak jek .. sbb kalau ucapan tuh dibca oleh budak yang dah complete 6 tahun baru ler betul kann .. layann jek laaa ...


and this year, ada la plak jubah huhuh ...

Monday, 15 February 2010

My Spouse - Tag

mcm sweet plak tag dari zatil ni .. so aku pun rasa nak menjawab gak .. thanks zatil!

1. Where did you first meet your hubby/other half and when was it?
1993 - Aku ngan dia dua2 form 4 baru kat sek men. sains johor kluang. Same class tapi dia sangat le pendiam and tak pernah bercakap ngan budak pompuan pun .. tapi aku sedar le kewujudan dia sbb budak2 suka refer kat dia esp. time kelas agama. budak2 pun suka kacau2 dia sbb dia jenis yg bila dikacau tu, senyum je meleret ... little did i know yang dia tu bleh tahan gengster and kaki 'fly'


2. Was it love at first sight?
hmmm tak lah ... just classmate biasa2 jek


3. Who was he/she when you met him/her for the very first time?
classmate yang duduk selang beberapa meja masa form 4.

4. How long did it take him/her to ask you out on a date?
1994 - lepas SPM dia ajak jumpa masa ambik result. tapi time tu aku terlalu frust ngan result aku, terpaksa let him down cewah!! kami postpone dating sampai ler ke tahun 1999 masa kami sama2 frust sbb tak fly dan ke UiTM.. huhuhu

5. The venue of your first date?

Mana eh? Subang Parade rasanya ...


6. How did he/she proposed?
Tak ada la official mcm dalam movie .. cuma rasanya dia bgtau yang mak dia nak jumpa mak aku bawak cincin .. so dia ajak gi pilih cincin ...

7. Recollect a Special Date with your hubby/other half.
12 feb 1999 - declare tepi pagar hostel before dia naik bas nak gi panjat gunung nuang


8. Any changes that he/she asked you to make?
perubahan yang berlaku seiring ngan masa rasanya dah cukup lah .. yang Allah dah tentukan .. bukan aku yang tentukan ...


9. What is it about him/her that you love so much?
dia sangat senang di bawa berbincang. tu sangat penting utk aku.


10. What would you like to change about him/her?
kalau dia berenti merokok 100%, dah cukup bagus ... utk kebaikan dia jugak sbb kami anak beranak sayang kat dia ...


11. You will lose your mind and crack your head when he/she.....
... main games ... grrrrrr!


12. You will smile through your eyes the whole day when he/she..
tolong jaga anak-anak

13. Complete this sentence, "My love towards my hubby/other half is as big as.."
sebesar hati aku lah. ntah ler takde jawapan for that, yang aku tau i cannot imagine living without him.




Ok, now i would like to read from:-

Soul,
Mauze,
Zaza,
Diana,
Ellyn,
Mus

dan semua lah!

Thursday, 11 February 2010

idlan 2 years old



happy birthday son!
i love u forever!
Posted by Picasa