Saturday, 30 January 2010

idlan almost 2 years old

Diam tak diam, Idlan dah hampir 2 tahun umurnya .. 11 feb depan genap le dia 2 tahun .. Lumrah anak lelaki lah, of course lebih sikit kerenahnyer dibandingkan ngan kakak dia ... hmmm sure korang pernah dengar pasal 2nd child syndrom?? sindrom anak ke dua .. hmm korang percaya ke pasal ni? aku lom pernah betul2 ambik kisah pasal benda ni .. so far lom lagi aku browse pun pasal topic ni kat net .. so i really dont know kajian ni bila, kat mana, sapa conduct, apa result .. semua aku tatau in details .. aku just tau yang anak ke-dua ni special in terms of dorang ni biasanya ada sket kesukaran nak ditangani ...


terus terang aku rasa .. tak kira lah anak ke berapa pun, aku percaya, semua orang membesar dengan karakter yang tersendiri, tanpa mengira dia anak ke berapa .. ok, 2 tahun is too early to judge my son idlan .. honestly i think dia belum pun ada his own character yg obvious. Well of course he is different from his sister .. tapi, of kos lah kan?? he is a boy, he is younger and he is still in a stage where he observes and ikut jek without asking (sbb dia tak leh nak bertanya2 lagik) .. unlike his sister yang observed, and then able to ask about what she observed before she decided to follow or to reject ...those things i believe boleh pengaruhi kids' behaviour ...


Cerita pasal Idlan .. nak masuk 2 tahun, semakin ligat le dia baik dari segi fizikal mahupun mental ... cakapnyer dah makin banyak walaupun tak sebecok kakak dia .. tapi cepat catch up le jugak kalau orang lain buat apa2 tuh laju je dia folow .. skang nih dia tgh sangat suka cakap ada 'lah' kat belakang ..

"mak, tidurlah..."
"kakak, buat lah ..."


dan jugak ada 'ye' atau 'ke' kat belakang .. dan yer tuh di sebut agak lambat ..


"bapak ja (kerja)... ..... ye/ke?"


Kalau last month, bila kiterang tanya, "idlan adik ke abang" dia jawab yang mana kat belakang .. kalau kat belakang tuh adik, then adik ke kalau kat belakang tu abang, then abang le .. like most of normal kids la kan .. but now dah pandai dah .. jawapan dia always maintain .. "abang" je :-)

kartun character yg dalam chanel ceria tu semua dia kenal .. favorite dia ialah ultraman which he mentioned as 'te-men cakca' (ultraman rasaksa)


ops again back to sindrom tadi .... Maybe le kot kajian2 terdahulu yang result nya membawa kepada nama sindrom anak kedua nih ... maybe sindrom ni mmg ada, yang mana akan terkena pada anak ke-2 sahaja, tapi tak semua anak ke dua akan dapat sindrom ni, gitu? hmmmmm .. mungkin la kot ... nanti la aku baca kot2 ada masa ... so far anak2 ke dua yg aku kenali, yang ada di sekeliling aku ok je .. aku tatau range umur mana sindrom ni yang begitu terserlah dan mencabar .. masa teenage kah? bukan ke peringkat teenage mmg mencabar tak kira la anak ke berapa? ke anak kedua yang rasa terbiar je yang akan dpt sindrom ni? tapi how about anak2 lain yang rasa diri terbiar? tak ke dorang pun akan membuat sesuatu to grab attention from others?


Entah lah .. aku rasa semua orang ada sindrom la kot .. contohnyer mcm aku .. sindrom anak ke-lima la kot .. yaitu sindrom malas?? huhuhuhu! peace!

Wednesday, 20 January 2010

Sekadarnya

Apa sangat lah nak di update dalam nih .. rutin harian serupa je setiap hari .. pagi kerja sampai lewat petang selalunya membawa ke malam, sampai rumah melayan anak2 .. catch up sket dgn dunia luar melalui TV dan internet .. dan lena diulit intan ... namun kesyukuran tetap kupanjatkan kepada Yang Esa .. masih dapat menghela nafas dan melalui rutin2 itu .. kerana dengan adanya rutin2 itu aku dapat bersama dengan mereka yang tersayang ... Alhamdulillah ...


:-)


Salam

Friday, 8 January 2010

lydia 6 tahun - 2

Just to share few pics of them ... kejap jer masa berlalu, dah besar anak2 aku ...



uniform ni too big for lydia kot ... perlu tak i ols alter guna mesin jahit baru? errkkk! huhuhu!

Thursday, 7 January 2010

Lydia 6 tahun

hmmmm now meh la citer pasal Lydia ..

this year dia dah 6 tahun .. dia sangat excited dia dah 6 tahun. sejak awal cuti sekolah hari tu..everyday dia kata nak gi sekolah agama tapi aku ignore je sbb definitely aku akan hantar dia to the same nursery she has been going since she was 3. kat nursery tuh ada tadika sekali so senang je la utk aku kan ...

tapi salu sgt dia mintak aku tukarkan sekolah dia .. dia kata nak kawan baru and all .. pelik aku so hubby called kak tina, owner nursery dia tu .. then i came to know the real situation .. According to Kak Tina, Lydia nih smart girl .. and masa dia 4 tahun dia dah join kelas 5 tahun utk cahayaku so masa dia 5 tahun, dia plak mendahului dah habis syllabus daripada budak 6 tahun dalam kelas 6 tahun .. so this year, actually dah tak ada lagi syllabus cahayaku utk dia ..kalau dia kat dalam kelas 6 tahun lagi, will be a waste of time utk budak yg cerdik mcm tu (well..aku bukan le nak kata anak aku cerdik .. i believe budak2 sekarang mmg cerdik .. not only my child ..
but aku bersyukur lah bila anak2 senang menerima ilmu ...)


then cikgu tina kata, dia dah plan, nak hantar lydia masuk ke tadika agama plak ..
at least in the new school she will learn new things .. hmmm wah bagus gak plan kak tina ni .. which aku agree .. kak tina kata, aku and hubby dont hv to worry ..dia akan uruskan semuanyalah .. dia akan tanyakan kalau skul tu still leh accept student ..kalau tak, she will try to find other school nearby to the nursery ..so we will just send lydia and idlan to nursery,
then from there kak tina akan hantar and ambik lydia to the tadika agama tu .. aku ngan hubby ok jek cuma ada additional cost ler, sbb sekolah baru ni mahal sket huhuhu .. tak per la .. tak le semahal Qdees ke, smartreader ke, krista ke ala tadika yg glemer2 tuh huhu .. nanti idlan lah aku hantar kat tadika glemer ..ekekek sapa taknak kan hantar kat tadika grand2 tapi sbb rumah aku tuh kedudukan tak strategik so sekolah tadika biasa je ler ...mana2 lah asalkan ada pra-sekolah as exposure to dorang ...


So today baru lah bermula lydia's 1st day kat tadika agama ... dari sekolah, ke sekolah .. hmmmm .. and this morning she was very excited bila pakai baju kurung and tudung .. tatau la bila nak dapat uniform tuh semua .. but as long as she is happy, itu dah more than enough for me and hubby .. hubby kata lydia nih consider independent bab2 skolah ni .. hubby kata, based on kajian, kalau budak excited gi sekolah, means budak tu kanak2 cemerlang le .. Aku harap mcm tu lah .. takmo too stressful sgt but kalau dia sendiri berminat, kenalah kita support kan ..


hmmmm ... ni tak sabo aku nak balik and tanya2 pasal skul baru kat dia ...


OK dah habis pasal sekolah dia ... nih satu lagi kisah Lydia ..

Few weeks ago, tetiba jek dia tanya kat aku,

"Mak, kenapa nama Lydia tak ada dalam buku yang kakak Qistina tunjuk tu?"

aku pelik, buku apa la pulak ni .. lepas aku tanya, dia explain

"ala, buku tu ada semua nama .. cuma nama lydia tak ada .."

aku rasa dia maksudkan buku2 nama dan makna tu kot .. yg salu orang refer utk nama baby tu ..I hv to admit tht not all books has her name ... maklum ler nama dia bukan nama common wanita muslim huhu! tapi sedih beno suara dia masa dia tanya tu .. actually dia dah nanges dah masa dia bagitau,


"kak aisyah pun 5 tahun, tapi kenapa nama kakak aisyah ada dalam tu, nama lydia pulak tak ada..."

OMG ..mesti dia memula ingatkan umur tertentu jek leh ada nama dalam buku tu ... hmmm then aku panggil bapak dia ..nasib baik la ada simpan lagi buku2 nama yg kitorang simpan masa aku pregnantkan dia dulu .. kat dalam tu ada lah nama Lydia but the spelling is Lidiya ke apa aku lupa .. but not Lydia .. hubby showed that to her and tried to cool her down .. hubby kata kat dia, nama Lydia ada .. tapi tak semua buku ada nama Lydia sbb Lydia kan special ..mestilah buku2 special je ada nama Lydia ..

"cuba tgk ni, kan nama Lydia ni ..maknanya muda remaja ... "

then aku nampak lydia baca nama dia .. dia kata kenapa eja lain ..bapak dia kata, tak kisah ejaan yang ABC, cuba tgk ejaan jawi dia .. ejaan jawi lydia mcm tu la .. rumi tak kisah boleh tukar2 asalkan bunyi ikut yang jawi .. aku nampak mcm lydia puas hati dengan jawapan tu and dia senyum ..dia kata,

"nanti lydia nak bagitau kakak Qistina ngan Kakak Aisyah nama Lydia pun ada dalam buku.."

hmmmm kesian dia sure dia rasa sedih bila compare2 ngan cousins tgk2 nama dia tak ada .. huhuhu ...nasib baik ler ada lagi buku nama tuh kalau tak jenuh gak nak menjawab ...


So aku kena la betul2 careful carik nama baby dalam perut ni .. since ada plak kakak yg terlebihprihatin mcm Lydia huhuhu!

Ada cadangan???

:-)

Siapa sangka, kan????

Macam yang aku dah bgtau, few weekends ago aku ada join kelas menjahit baju kurung perempuan. Shara le tetiba iklankan kelas tuh ... and aku, takder la minat giler giler kat aktiviti menjahit ni .. selama aku hidup, tak pernah teringin pun nak mencuba jahit guna mesin jahit mak kat kampung tu .. malas giler bila aku tgk nak kena setting2 bagai.. eiii better la aku tempah je baju2 semua .. puas le mak aku ajar menjahit itu dan ini .. yang paling aku takleh nak masuk dalam kepala is masa nak cantum2 jadik baju huhuhu! failed!biasanya lps mak aku dah cantum, baru ler aku punyer part nak sembat and tulang belut .. itupun, setiap kali nak menjahit setiap kali tu le tanya huhuhu! takder inisatif langsung nak kasik lekat dalam kepala!

well ... manusia kan berubah .. siapa sangka kan? tetiba, lepas dah ada anak .. and anak nak masuk 3, terasa naluri menjahit tu datang plak dalam sanubari aku cewah! lebih lagik bila aku rasa sangat kerugian masa nak raya hari tu, aku tempah langsir yang simple giler utk rumah aku yang tak berapa nak besar tu .. aku dah kena kuarkan RM1K! hohoho! hati mana la tak panas dek non! walhal kalau aku jahit sendiri, ngan the same amount sure aku dah boleh dapat buat langsir with more exclusive fabrique! that was a lesson learned .. start dari tu, aku bgtau kat laki aku, aku mesti kena pandai menjahit menggunakan mesin jahit! Then baru ler ada motivasi sket ... laki aku kata, kalau aku betul2 nak menjahit, dia tak kisah nak belikan mesin jahit .. but aku kata nanti la tunggu aku amik kelas la sbb aku ni kalau beli jek kang aku leh je biar benda alah tuh kat stor huhuhu! kena kasik minat tuh timbul baru leh beli mesin jahit!


Then, aku join ler kelas nih ngan shara .. 4 hari rm100 .. not bad lah .. buat baju kurung is not easy (pada aku) .. sbb terlalu banyak yang remeh2 ... banyak benda nak kena sambung .. aku heran camner le orang2 dulu dapat idea wat baju kurung yg complicated tu huhuhu ..


so pic1 kat bawah ni .. silah la ehhh ...

Atas, hari pertama ialah belajar amik ukuran badan, then lukis pola based on the measurement. lukis la atas kertas ..thenn kertas tu plak letak atas kain, ukur kain baru ler potong .. huhuhu .. i hv to admit tht 1st day tuh aku rasa mcm bosan giler! aku siap ngantuk2 lagi esp. lps lunch bila dia ajar cara2 nk potong kain ... aduh! masa tuh aku rasa aku ni mmg tadak minat pon yg pi gatai join kelas watper?? huhuhu so 1st day class tuh dapat ler potong semua bahagian ....

Atas, masuk hari ke-dua .. yess!!! best gilak! mesin jahit industri deknon! aku nih, mesin biasa pon tak reti, inikan pulak industri??? hahahha! bermula la episode camner nak setting2 tuh semua .. nak setting mesin je aku rasa dah amik masa suku hari hahahha! then cikgu kasik kain perca utk sesapa nak prektis menjahit dulu .. esp. for dummy mcm aku hahahha! tu dia .. mana nak control kain, mana nak control kelajuan kuasa kuda mesin jahit tu .. hadoiiii!!! pendek kata masa dah kul 11.30 am tuh, aku still lom jahit atas baju! hahaha! semangat menjahit dah datang tapinyer! lps lunch baru ler jahit sambung pesak ngan kekek tuh semua .. ikutkan hati lom konfiden tapi nak tunggu konfiden kenalah aku amik kelas yg full time 6 bulan tuh ekkekeke! so aku jahit je la .. jahiy, tetas, jahit, tetas .. tu je la kannn maklum ler terlajak sokmo tak reti nak control mesin jahit lagik!

So 2nd day, dapat le settlekan menyambung pesak kekek dan lengan sahaja hahahaha! phewwww!

Atas, hari ke-3 .. wah wah gelak2 dah ehhhh!!!! masa nih dah agak boleh la guna mesin ngan selesa ... hahaha! and tak berapa stress sbb rasa mcm ada banyak masa .. pagi tu siapkan sambung baju ... tapi bila masuk part leher! uwaaa! makcik stresssss! tapi dapat le habiskan sambung full baju dan leher ....hmmmmm ...

4th day (gambar atas) .. perghhhhh!!!! aku ingatkan hari ni ok sbb tinggal nak buat kain! aku silap! rupanya baju aku lom complete sbb lom letak poket dan jugak sponge bahu eekkekekek! apa lagik start le aku gabra .. pic atas tuh muka aku gabra tgh setlekan silang pangkah lengan baju huhuhu! bila siap, then kena plak part sambung kain .. huhu nak wat susun pun menggagau .. masa pasang zip pon berkali2 aku dok tetas hahahaha! hadoiiii! before lunch tu, bau habis sambung kain, susun, pasang zip dan jahit lisu (dat) .. which aku rasa lega la konon kannn sbb cuma tinggal nak pasang pinggang ...

lepas lunch .. hahahah! Hampeh! failed giler aku nak pasang getah ok! sangat susah sbb getah kan nak kena tarik2 bagai! aku ler rasa susah ..aku tgk shara cool jek ekekekek! masa dah kul 4 tuh masih lom siap kain aku ... ramai yg dah siap dan dah start belajar benda2 extra mcm mata lalat ler .. aku still terkial2 kat pinggang! uwaaaa! kul 5 lebih tuh aku suh shara ajar camner nak wat lubang butang plak .. ekekekke then aku dh dpt, terus aku lipat2 baju dan kemas2 sbb nak posing ramai2 ekekek! sapai rumah aku sambung jahit lubang butang tu .. dah siap dah ... akhirnyer ...

gambar atas, class before wrapping up during last day


Then u ols ... atas kejayaan aku bawak balik baju kurung yang dah siap... laki aku sangat teruja dan telah membelikan aku sebuah mesin jahit!!! eyahooo!!!!

Pic atas, sudut aku menajamkan skill menjahit huhuhu!

pic atas, tadaaaaa!!!!! mari lihat siapa yang kena!!!!
pic atas .. tadaaaa!!!! yezza! mesin singer la jugak jadik pilihan walaupun byk giler brand2 lin yg best tapi laki aku suka singer sbb dia (aku pun) hidup membesar dengan singer huhuhu .. and beli kat kapar je so senang nak hantar servis ke apa ... murah je .. sbb mesin nih paling basic antara mesin2 lain .. sangat sesuai utk newbies mcm aku ni .. but i like!! and oh MG! soooo easy u know! compared to mesin kat kelas tu! hahahaha sangat senang nak control sbb power tak kuat kan ...ekekekekke! tengkui suamiku sayang cewah! tapi aku tgk dia plakyg teruja lebih2 bila dah set semua (laki kau yg set..aku hampeh tgk je huhuh) .. dia plak yg amik seua seluar2 dia yang koyak dan dia la yg rajin dok jahit semua ,.. cisss lawan tokeh plak dia .. then bila dia dah puas main2 ..baru ler dia kasik aku test plak heheheh .. aku terus je amik kain batik sarung yg mana2 lom jahit .. then aku try gak jahit kain putih yang mana ada tuh .. terjadik lah barut utk baby aku pakai nanti .. wohoooo! bestnyer aku rasa!
atas - 7 corak je ...
atas, barut - cubaan pertama aku menjahit guna mesin sendiri wakakka! tali tuh tak sama size abaikan je la ehhh .. malas nak ukur2 bagai ...

tadaa .. kalau guna mesin industri .. nak dapat kan mcm nih punyer la nk kena tetas byk kali sbb asyik la terlajak or tersenget hahaha but mesin ini sangat mudah! i like!

So, sekian la dulu uols! nanti aku update kalau aku ada siap benda2 yang aku jahit .. blog aku dah mcm blog ibu2 menjahit plak! bear wit me yach! now pon aku dah lebih rajin bloghop kat blog2 menjahit jek sbb nak carik online tutorial, or pola2 yang boleh aku test


now aku tak sabo nak tunggu weekend, nak carik kain utk dijahit!!!

hahahaha!ok uols .. daaaa!

Salam!

Friday, 1 January 2010

01-01-10

This is the entry to start 2010!


Fara@BK4Kinrara