Saturday, 27 September 2008

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin



This year, aku beraya kat Klang, raya ke-2 baru ke Johor pulak .... Jemputlah datang ke rumah aku kalau korang kat Klaag n Johor ...


Maaf semua ya!


Salam

Thursday, 25 September 2008

Siri Berbuka Puasa aku dengan Geng2

Aku pun sama macam delinn, suasana nak raya tu masih lom betul2 wujud dalam diri aku ... tak macam angah tuh yg gi kerja pun terasa macam nak raya, uish mek sujudsss hahaha!


Aku lom citer lagi Siri Berbuka Puasa dengan member2 kan? .. This year, tak banyak pun aku buka kat luar ... most of the weekdays, aku buka ngan family aje ... simple pun simple lah, objektive nak buka ngan family tu Alhamdulillah, tercapai ... tapi, still aku kena gak le bersocial ngan geng2 kan ... sementelah, hubby plak kasik keizinan dan boleh tolong tgk kan anak2 while aku bergossip ngan geng2 ... :-)


Siri berbuka ngan geng, aku mulakan ngan buka kat Zen Midvalley ..aku dah story kan? geng MCC dulu ... geng paling lama sekali dalam hidup aku bergeng ni :-) well, aku ni, kalau dalam group aku ok jek ...cuma when it comes to sorang aje bestfren, ha tang tuh aku tak ada .. and tak reti ... hidup aku, sama ada ramai2 or sorang2. kalau berdua tu, ialah dengan boyfriend yg membawa ke tunang dan akhirnya membawa ke ikatan suami isteri .. :-) opss apa da melalut nih. So, get together dengan MCC geng ni mmg best banget lah sebab banyak stories kan ... nak balik terasa malas aje tapi baliklah.


Then, Last Friday, aku buka dengan Geng2 reban Joe. Tak la ramai sangat yg turn up compared to previous years tapi, muka biasa .. delinn, arc dengan angah maintain ada lah :-) ..OB pun rajin gak ... Coco pun ada .. afdzal pun ada .. siap bawak member yg aku buli lite2 opss!.... ala, ragging sket aje, membawak bahagia gitu ... tempat, macam biasa, Ayam Golek pantai Dalam lah mana lagi kan ... Aku sampai awal sebab aku ada induction course tu kan ... delinn mcm tak caya je aku leh sampai awal ..amboiii ingat selama ni aku jenis suka2 dtg lewat ke? hahahhahaha erk, tapi, aku lom leh buktikan aku jenis sampai awal mandangkan rekod2 aku semua datang lewat kannn ... wakakakaka, bila la nak berubah ni ... Pheww ... bila dah melepak ngan dorang, tau aje lah kannn .. dari satu story ke satu tory .. tak pernah putus stories i tell u .. gelak apatah lagi ... lepas buka lagi galak gelak kitorang .. esp. time merasa kuih raya angah .. wakakaka! kemain sedappp lagi ehhh dorang ni kasik 'komen membina' kat kuih2 angah ... semoga angah lebih bersemangat nak mencuba kuih2 lain :-) kitorang layan borak sampai membawaknak dekat kul 10 rasanya ... itupun arc still lom nak balik..kemain lagi dia ni .. mentang2 LB kat German .. kemain dia ehhhh .... huhuhuu ... aku je lah asyik2 tgk jam aje ... adeh lebih lewat daripada masa jumpa ngan geng MCC ni ... lepas salam2hug2 bagai, masing2 bawak haluan masing2 ..



Then on Sunday, Buka kat Shah Alam, dengan geng2 huband aku masa kat PPP/UITM Sek. 18 Shah Alam. Budak2 tuh junior dia, tapi rapat plak ... aku ok jek follow sbb dah lama pun aku join sekali, sejak aku couple ngan hubby aku, aku kenal dorang .. most of activities, ada je dorang ni.. infact,masa aku kawen, doang2 ni lah pemeriah majlis, kat dua2 belah dorang ada .. i appeciate them so much... sampai sekarang, kat rumah aku .. jam dinding aku adalah hadiah dorang, yg mana kat jarum2 jam tuh, dorang pi lekat nama dorang ... :-) jam tuh dah rosak tapi still aku biar je kat dinding tu .. Dood, Sukun, Berek, Along, pak Lan ngan sukor ...Ngan dorang ni, tahan perut aje lah .. gelak sokmo tak hingat dek lawak2 pedas dorang ekekeke .. Dood ni, dalam2 macam tu, aku suka baca tulisan dia ... Sukun pun sama .. masa mula2 tau dorang ada blog, aku mcm tak caya gitu, dorang ni, yg suka wat lawak ni .. sangat best menulis .. Dood nak kawen raya ni .. Selamat pengantin Baru Dood ... :-)



Then, Monday semalam ni, turn buka puasa ngan Geng Fitos. Lagi sekali kat Midvalley, cuma tempat kat Little Penang Cafe. Aku ni kan, walaupun dah kuar dari fitos, tapi, bila ngan dorang ni, aku salu terasa mcm aku balik semula ke tempat aku ... mcm sooo selesa gitu hang around with these ppl. Mauze, Ede, Zaza, Sol, Diana ngan Shara.. Seronok aje aku dgr citer2 pasal dorang kat ofis, esp. when it comes to gossip pasal users .. hehehee .. oh i missed those days again huhuuh ... tapi, semoga dorang cepat2 live .... walaupun aku dah tak dalam boat itu lagi, aku still rasa ada connection gitu ngan boat itu, so, harapan aku semoga cepat2lah boat itu sampai ke destinasi dengan kejayaan :-) FDS boleh! opss... aku lak poyo nih ... kosser! Kalau buka ngan geng lain lebih banyak melekat aje kat meja and borak .. ngan budak2 ni, kitorang berkesempatan meround2 midvalley, sambil snap2 gitu kan ... well Shara beli camera baru, bila lagi nak merasa kan .. :-) dalam kul 9 lebih gak le baru masing2 beredar balik .. :-)



maka, habis lah Siri Berbuka Puasa aku dengan Geng2 ...This week, turn husband aku plak buka ngan member2 dia, ngan opis dia .. so, kenalah i ols merelakan huhuhu ...


Oh akhirnya, dah nak raya kan? :-)

Wednesday, 24 September 2008

Beraya dan Beringat

Ni yg aku malas kalau dah lama tak update, sebab nak kena recap semua sekali. Eh, perlu ke? tak kira nak jugak ... last week dua hari aku kena attednd course kat Bukit Jalil Golf & Resort. Punyalah aku nakmintak postpone hampeh tak dilayan. Nak kena mintak approval drp HOD bagai ... urgh!


Nasib baik le course tu layan le gak ... ala, induction je pun ... berapa banyak induction daa .. masa mula2 masuk dulu ada gak induction, tapi itu kira mcm induction kecik .. yg last week tu country induction ... adeh ... so benda2 yg diperkata ialah segala apa yg berlaku kat SCB ler ... dlm banyak2, yg aku suka SCB ni is dorang punyer commitment to social charity and humanity projects. Project Go Green dengan Seeing is Believing yg paling aku suka. Tapi masa kat course tu, topic Living with HIV le paling tak bosan ... tau jek la kan topic2 sebegitu kan ... pulak tu time lepas waktu lunch yg sungguh tak gemar nak duduk dgr org bg briefing ... seb baik topik ni membantu ahakss!



Hari kedua, masa topik Go Green, sempat le airmata aku bergenang ... sbb ada slide show, pasal how the earth and the people going to be in 2070 kalau kita tak jaga alam sekitar. .. aku nak mintak kat dorang slide tuh and nak share to u ols lah ... sungguh menyayat hatiku ...huhuhu.. tatau la kot hati aku je yg tersayat, hati orang lain maintain aje kot .. sbb masa slide show tu pun, ada gak yg gelak2 esp. masa surat dari org 2070 tu bgtau yg zaman tuh, gaji dorang adalah sebotol air minuman instead of duit... food dorang semua drp sintetik ... kalau dorang nak sedut udara bersih, govt ada sediakan tempat khas, tapi berbayar dan dikawal ngan tentera. average umur masa tu is 35 yrs old .. semua orang tak de rambut coz tak cukup zat2 semulajadi. Rompakan and jenayah mostly sbb nak dapatkan air bersih ..


and ramai yg gelak masa tu .. i dont understand why they were laughing. aku plak, as usual sedih banget. aku teringat, idlan ngan lydia pada 2070 nanti .. dorang dalam 50 tahun gitu ... itulah umur pengarang surat drp 2070 tu, yg mana dialah orang paling tua masa tu ... hmmm... dialah yg nyesal sbb masa dia kecik, dia sangat mewah ngan natural resources tp tak pernah hirau nak jaga semua tu ... so yg mendapat akibat ialah anak2 nya . bukan kah cucu2 kita?


2070, bukan lama lagi deknon. Memang dorang calculate, kalau dengan pertumbuhan populasi dan penggunaan bahan semulajadi skang, natural resources akan habis dalam 40/50 tahun lagi. So, tak mustahil anak cucu kita akan berhadapan ngan ancaman macam tu ... ish .. seriau aku fikir hal masa depan lah ... so u ols, marilah kita beringat ... jom sama2 kita tingkatkan awareness kita kepada alam sekitar and see what we as an individual can do. tak banyak, sikit pun jadilah ... tak adala nak suh kempen mcm Al Gore tu ..:-)


Lagi2 nk raya ni kan ... kalau boleh kurangkan pakai pinggan pakai buang masa open house tu, dah bagus sangat la tu .. its hard i know ... :-) tp, fikir2 kan lah ... lagipun, pinggan beli cantik2 bila lgi mo tayang? ahakss!


La, orang sibuk pasal raya, aku je plak too carried away ngan hal2 alam sekitar .. ahakss!


Go Green!

Friday, 19 September 2008

Cerita Rabu, ramadan ke-17

Dalam pada badan tak sihat on Wednesday tu, aku pegi kerja jugak ... tak jumpa pun doktor. and masa husband aku called tgh hari nak make sure aku ok ke tak, dia siap terperanjat coz aku kat ofis, dia ingatkan aku MC. :-) then, aku mintak izin gak dari husband aku, nak berbuka puasa dengan geng2 aku masa study kat Kuantan ptg tu. Husband aku gelak kecik, sebab, dia kata malam tadi bukan main lembik lagi, tak larat sangat dia tengok aku .. tapi still nak jugak buka ngan member? Dia kata, kalau betul2 tak larat tak payah le join .. kang raya aje lah jumpa, tapi aku plak rasa tak sedap sebab dah plan lagipun, geng2 aku kat kuantan tu, bukan ramai pun. 8 orang aje.. 2 orang dah mmg confirm x leh join daripada awal ... so, kalau aku pun tak join, sikit aje lah jadinya ... lagipun, antara diorang, aku lah yang paling jarang hang out dgn dorang .. biasa lah, masing2 ada hal ... juga, mcm entry aku before ni, aku ckp kat hubby, jumpa dorang nanti, sure demam saya baik ... its a good theraphy too :-) dengan 'hujah' itu, aku pun dapat keizinan :-)



Aku saja kuar dari ofis lewat sikit. Midvalley aje pun, dekat sangat ngan ofis. Tak sampai 5 minit dah sampai, tapi ... mak aiihhhh... nak masuk parking dia... itu yg jadikkan aku lewat .. hmmm .. kitorang janji, jumpa terus kat Zen by Secret Recepi tkt 3 tu ... seb baik senang je nk carik .. masa aku sampai semua dah ada.. Juita ngan mazli, lyn, rose farah ngan maza. We had soo much fun. Kali ni, tak de la banyak sgt mengimbau kisah2silam dizaman2 kat MCC dulu. instead, citer member2 banyak kuar .. thanks to Facebook yang menghubungkan kembali member2 lama ... Aku rasa, kat Facebook ni, sumer org being honest gitu ahakss ... and sumer dlm facebook aku, are my friends ... cuma, aku masih cari lagi member2 aku sekolah rendah walaupun aku tau susah sket .. aku akan berusaha .. selain tu, aku carik gak member2 TIGS and member2 SMSJ. So far paling ramai member2 MCC la ...kesian juita, dia still lom ada facebook ekekek so dia bosan jek kioterang dok diskas pasal facebook ahakss!


Food kat Zen tak ada lah best giler pun .. aku prefer Secret Recepi lagi. Dirang sumer amik set rm10 tu .. aku x amik sbb set rm10 tuh comes with iced lemon tea, and i dont like iced lemon tea. So aku amik sup kambing (lupa nama dia), ngan iced coffee. Tak habis pun aku makan. First, sebab demamkan .. 2nd, sebab makan sambil borak kan, sure la borak comes first. :-) Then kitorang order dessert. Semua pilih lain2 .. aku ordered creme Bulle (tul ke spell ni) .. ha, yg ni sedap! :-) yg lain2 .. biasa2 aje ...


Kul 9 gitu baru le bersurai. MAcam tahun2 sebelum ni, we ended the session dengan bertukar2 kad raya. :-) memang gitu le pun every year. aku bersyukur pasal tu masih lagi kekal dlm geng aku. i am happy to receive the real kad raya :-)


Aku sampai rumah, kul 10 pm. Lydia lom tido, idlan dah tido. Mcam biasa, idlan tidur lepas muntah sbb minum susu botol, maybe aku nak kena tukar susu kot. Masa minum Lactogen, ok je rasanya. Nih minum Dutch Lady, salu muntah. Tapi, hubby kata dia muntah sbb dia batuk .. hmmm ... kesian idlan aku lom balik takleh dia nak 'ngempeng'. tapi mcm biasa dia bangun kul 12 and aku susukan badan masa tu.


Lepas susukan idlan... tangan aku dah rasa gatal nak online, nak update blog le kan ... tapi, bila keluar bilik .. aku jadik guilty nak online ... sebab kain basuhan banyak sangat lom lipat. Dah le balik lewat, baju lom lipat, lagi mau online ??? ish! buruk perangai. Jadi, aku kuatkan imah, instead of gikat laptop, aku gi kat baju2 tu .. and aku start le melipat baju ... wakakkaka!! and malam tu, lepas habis lipat baju, terus jadikmcm rajin plak nak kemas rumah. akhirnya, aku berjaya mengemas rumah ..:-) kul 2 pagi kot baru aku habis kemas rumah ... best gila tgk rumah clear dan bersih ... :-)



Bangun sahur kul 4,hubby siap tegur ..aik? awak kemas rumah ke malam tadi? mcm tuh sekali perubahan yg ketara sampai dia noticed. aku senyum aje ekeke ... bahagia gitu u ols! ahaksss ...

Wednesday, 17 September 2008

Cerita Sahur

Ingatkan tamo update, sebab baru je malam tadi aku update, kan?



aku baru je habis sahur .. kalau ikutkan kesihatan badan,memang x larat betul nak bangun masak utk sahur ni. Tapi, mengenangkan hubby yg mesti nak kena sahur, aku gagahkan aje lah .. bangun2 je tadi, idlan muntah plak ..dia kalau susu botol mcm tu le .. sikit2 nakmuntah ... kalau malam mmg le aku kasik susu badan aje, senang and dia x muntah .. tapi, dek kerana badan aku panas sangat, aku mintak tolong hubby watkan susu lah ... aku takut dia demam balik kalau minum susu orang demam (tak de nya jadik gitu doktor kata.. tapi, kebarangkalian berjangkit mmg ada coz body contact tu .. bukan sebab susu ..)



Oleh kerana aku nak masak, tugas2 menyalinkan baju idlan yg kena muntah tu, aku serahkan kat hubby je lah ... tima kasih wahai suami ku ... tanpa dirimu, pincanglah hidupku ini .. erkk mode jiwang dipagi hari



aku pakai jaket kodroi yg free drp FDS project tu ... then start masak ... tu dia, masak ngan jaket bagai ... tatau nk masak apa, aku tibai masak kari, kebetulan ada terung bulat ngan ayam ... masak punya masak, dengan mata tak larat tu ... rupanya, instead of tuang kari,aku dah tertuang KUNYIT!!! huhuhuu .. kosser sangat kan?? siap tertanya2 apsl le kari aku x merah ni, then siap tambah lagi sesudu kunyit yg kuingat kari .. the masa nak basuh bekas bancuhan kunyit yg kuingat kari tu, baru aku perasan .. wakakaka! terpaksa la angkat balik semua ayam dan terung dan kayu manis bunga lawang tuh kuar .. tos kan .. tumis bawang baru, tumis plak kari .. baru betul rupa kari tuh kuar wakaka! aku bgrtau kat hubby, dia senyum aje .. maybe dia tgk aku x larat tu dia pon x de hati nk kutuk wakakak!


Husband aku makan siap tambah .. aku plak takde selera sbb rs mcm nk muntah aje ... mkn 2 suap je lah kasik alas perut. Terus hubby aku suh aku tido, jangan nak ngada2 udpate blog bagai .. huhuhu! tapi, aku x leh nk tido le coz x biasa tido lps sahur ... aku tgk jugak blog2 .. and, terasa mcm nk update ... nih baru je mendapat jelingan manja dari hubby ... erkkk ... ampun bang.. ni theraphy saya nih .. update blog maybe leh hilangkan demam kot ... huhuuhu




Nak amik MC, masih takut2 lagi maklum le budak baru kan .. unless aku x leh bangun kot baru aku MC ... actually, aku lebih kepada malas nak jumpa doktor .. coz aku takut doktor tak kasik MC, aku plak nk kena tanya, ishhh ... tp,kalau x tanya, x dpt MC, rugi lah pegi doktor kan? better la aku mkn panadol aje and gi kerja .. hmmm ... oh aku nk mkn lah panadol nih sat lagi, kang terlepas waktu imsak ... ke aku nk buat2 lupa makan panadol, macam selalu? nanti, kalau laki aku tanya, cakap aje dah makan ekekeke ... aku dan panadol, bagai magnet kutub utara dan kutub utara, tak leh bertemu ... hahaha... nah, bagi mengakhiri update kali ni, tgklah baru pahat mall nih ekekekek! aku tgk kat blog2 dorang, kemain lagi snap gambo2 building2 kat top cities .. meh la aku kasik can building kat my home cities aje ... itu jek aku mampu for now huhuhu ...


Tuesday, 16 September 2008

Jumaat ke Selasa ...

Jumaat tu, instead of pegi Emkop time lunch hour, aku balik rumah, amik half day. Idlan demam. SAmpai rumah, hubby dah ada, dah ambik idlan, dah buatkan idlan susu, and dah tampalkan cool fever kat dahi dia ...terharu aku ngan laki aku ni ... dia kata dia risau aku lewat sampai, kot ada jem ke .. tu yg dia beli dulu cool fever ... :-)


Aku rasa badan idlan ... memang panas, tapi husband aku kata dah ok sikit compared to masa mula2 dia amik ... hmm .. apalah aku ni, tak ada pun alat amik suhu sendiri kan? hmmm... few minit after susu, aku tidurkan dulu idlan, tengok nanti bangun tido kalau still panas, baru bwk gi klinik.


Memang bila bangun, panas lagi .. terus bawak dia jumpa doktor adibah. 39 degree celcius ... oleh kerana idlan sgt susah nak makan ubat air, aku mintak ubar bontot aje. Dari klinik baru le amik Lydia sebab dah kul 4pm. Terus gak singgah PARAM sebab idlan manjang nak berdukung maka terbatas pergerakan aku nak ke dapur. Sampai umah lepas bg nestum .. baru ler kasik ubat bontot tu ..erk aku x sampai hati, nih br 1st time tgk ubat tu .. masa lydia dulu , dia snang je makan ubat ... tadak hal nyer .. kali ni, lain plak. So, apa lagi .. seb baik ada bapak dia so bapak le yg masukkan ubat tu .. huhuuh ...


malam tu, idlan tidur kira nyenyak ler tp temperature tak turun pun .. aku lak x leh tido dok monitor idlan. lepas sahur, kemas2 sebab nak balik johor.


This year raya pertama kat Klang, so kalau tak balik johor weekend tak merasa la nak puasa kat kampung .. ish .. tak lengkap rasanya tak merasa air katira parit raja tuh .. ekekke!


Bertolak dari Klang kul 9, kul 12.30 sampai kat johor. Kakak aku yg sulong ada kat kampung, tengah pasang langsir .. best je aku rasa .. macam nak raya dah je rasanya .. sambil pasang2 langsir, sambil sembang2 ... seronok! idlan pun tak banyak meragam sebab dalam kereta tidur aje ... Lydia plak, kalau balik umah nyai harus le happy sokmo ...


petang tu tak ke mana2 pun .. Lydia ikut mak long dia gi pasar ramadan kat senggarang. aku memula ingatkan nak gi param kat prt raja, tapi x jadik lah sbb rupanya kakak aku dah beli banyak food dari senggarang.


now ni, balik kg pun, bukannya merasa masakan mak pun ... huhuhu .. maid jugak yg masak sbb mak mmg dah x larat nak ke dapur ... cuma,kalau buat kuih tu.. mak lah yg adun2 kan, maid cuma goreng/kukus/bakar aje ... tapi, perasaan berbuka puasa kat tempat kita dilahirkan, memang la berbeza .. :-)


Ahad, lepas mandikan idlan .. aku bawak dia gi berurut kat umah wak nasiyem. wak ni dah tua betul, daripada aku kecik, sampai la anak2 aku, dia jugak yg urut. :-) meraung2 idlan kena urut .. standard la tu, budak2 baru nak merangkak, badan letih2 uh yg senang demam .. lepas diurut je, terus tidur ..


aku plak, terus ke batu pahat ... sajanak jalan2 ... daripada kecik2 masa arwah bapak aku ada, kalau nak raya mesti ke bandar batu pahat .. carik kasut lah, carik apa2 je lah before raya ... dah jadik kebiasaan sampai lah sekarang aku rasa tak complete kalau before raya kat ke batu pahat. Cuma, kedai shooping dah lain la .. dulu, cuma ada Emporium Fajar, Parkson Ria ngan the Store yg bangunan rumah kedai dua tingkat aje .. kedai kasut plak kedai champion ... kedai buku lak, Radin Book Store .. ahakss ...kedai2 tuh sumer dah klasik aku tgk ... :-) skang ni, emporium2 tuh sumer dah tak ada ... the Store ada la lagi, tapi dah dalan summit parade .. fajar rasanya dah takde, parkson pon x de dah ... sejak carrefour ada kat batu pahat, amai ke situ kot .. aku pegi sekali ke dua kali aje ... aku lebih prefer pegi BAtu pahat Mall, shopping kat pacific Supermarket. Pacific ni pon adik beradik The Store gak ...



kebetulan, ada sale for members' day. ok gak le 70% sales ... punya lah lama aku dok pilih2 baju, yang dibeli cuma 2 pasang aje huhuuh .. jeans Lydia, kodroi idlan, tshirts for both .. itu aje??? adeh .. oh ngan kasut lydia .. kasut aku gak yg x beli lagi ...kitorang kat situ dari kul 1 sampai le pukul 4 kot .. lama pilih aje tapi tak beli ... lagipun masa pegi tu, tak bawak banyak cash ... tuh yg berpada2 aje ... naib baik jugak la idlan tinggal ngan nyai ... kalau bawak idlan harus kesian dia ngan demam2 tuh ... ishh ... mak dah tau tuh yg dia suh tinggal idlan ..



On the way back dari bandar, singgah kat prt Raja. Beli la jugak air katira ... and few other foods ... kat prt raja, aku rasa mcm pelik sebab banyak kedengaran loghat2 utara lah, longat2 kelate lah kat param tu ... hmmm no wonder la.. sbb ada KUITTHO tu kan .. so ramai student seluruh malaysia ... dulu, masa aku kecik2 mana ada loghat lain selain jawa dan cina .. huhuuh .. now ni, dengan kilang2 yg byk.. pendatang asing pun ramai .. beza sangat parit raja sekarang dengan 20 tahun lepas ... 5 tahun kebelakangan ni paling ketara perubahan tu ...


Sampai rumah, dah kul 6 .. ekekeke! tu dia .. idlan tak meragam mak kata ... badan pun dah tak panas .. sedap kot diurut ... buka puasa hari tu, abang aku yg kat b.kinrara 4 balik jugak .. so ramai gak ler ...


Malam,lepas Isya' baru lah gerak balik Klang ... punya lah mengantuk sebab perut kenyang ... dah le hujan plak tu .. adeh! cabaran betul! banyak kali aku terlelap apdahal nak teman laki aku yg gh drive .. ish! byk kali gak stop kasik refresh ... Sampai rumah dah kul 2 pagi rasanya. lepas kemas2 food dari kampung utk sahur ..masukkan baju2dalam washing machine ... zasss aku tido, bangun balik kul 4, just to kejut laki utk sahur .. bila dia bangun, aku tidur balik coz aku x larat!


Isnin, mengantuk tak hingat kat ofis ...


Selasa, hari ni, rasa tak sedap badan .. rasa mcm nak demam ...


Ok lah, dah lega sbb dah update blog wakakak boleh gitu? express gitu ... ayar direct tak de fikir2 nih , main type aje .. sbb mata dah ebrat sangat ni ... badan pun letih sgt ... adehhh!

Friday, 12 September 2008

bila feel raya nk dtg nih!!

Still, aku lom dpt feel nak raya tu kat ofis aku. heheh! nak aje aku bukak lagu raya kuat tp aku x berdaya, kerana pc aku x de speaker ..last2 aku layan sorang2 kat earphone ...adeh!



mcm yg korang tau, aku kan ke baru je join company ni kan ... jadi, adeh aku tak sure cuti 3 hari yg aku apply tuh bakal lulus ke tak ... mek sangat risau dibuatnya ... jadi, bagi nak menghilangkan kerisauan, maybe lah i ols akan ke Emkop mall je lunch hour ni, nak carik2 kot2 ada lah kasut raya ke, tudung raya ke ... boleh lah jugak i ols gayakan diopis andaikata i ols tidak dpt cuti raya ... uwaaa!!!!

Thursday, 11 September 2008

.lak bangun ajak borak2 .. puas le aku buat suh dia tido balik, tak berjaya .. so aku bawak dia kuar dr bilik .. sementara dia enjoy dok ke sana ke sini mengesat lantai, aku pun update le sket blog.


Hari ni, Idlan 7 bulan. 9 kg dah ... kecik sket compared to Lydia dulu. Latest development, sejak dah pandai gerak ke depan, sangatlah dia aktif ke sana ke sini ... selain tu, kalau nampak aku aje, sure senyum lebar, and nanges tak hengat bila aku just lalu jek depan dia tak amik dia... aku dah naikkan dia dalam walker ... at least masa kitorang bukak puasa,dia bebas meround ke sana ke sini. tapi, most of the time aku biar dia 'mengemop' lantai aje huhuuh...


Alhamdulillah, dah banyak hari aku dapat bukak puasa kat rumah,walaupun sampai rumah tu mmg dah sipi2 nak buka. :-) stillok dptgakduduk makan sekali. Tapikitorang bukak posa kejap aje ... sebab tak ada menu pon ahakss ... aku rasa,belum pernah lagi aku citer pasal makanan dibulan puasa ni kan?oh maybe sbb aku update salunya lepas sahur sodah kenyang x de nafsu nk update pasal food


Berbuka puasa kitorang very the simple. Laki aku, lagi la ... utk buka puasa, dia just beli roti john .. itu pun dia share dengan Lydia. Selalunya dia ikut aje Lydia nak makan apa ... kira ikut menu Lydia le ... aku plak, dia kata kalau aku nak dia beli apa2, aku kena called ...tak kalu, mmg dia tak akan belikan apa2 tuk aku.



time sahur plak wajib makan nasi. Maka, mg lewajib aku bangun pagi and masak2 bagai .. kengkadang tu, siap berblender2 bagai mcm nk masak tgh hari je gayanya ... aku ok aje tak sahur pun, tapi laki aku tu... tak sahur kalu mmg leh pengsan katanya ... so demi somi tercenta, sama2 la aku pun makan gak ... ala, satu je pun lauk. so far lauk2 lom berulang lagi ... sumer lauk simple kekdahnya seperti ikan masak kicap, ikan masak sambal, sayur bendi tumis sotong, bendi tumis udang, telur dadar ngan sadin .. ekekek..simple yg amat kan??? asalkan berlauk gitu. ok je mkn nasi coz mmg lepas sahur tak pernahnya tido balik pun ... bahaya tido balik, harus kang tak ke ofis huuuhu!



Aku rasa, kalau x kerana masak sahur bulan puasa ni, beras 5kg yang aku dapat free dari kenduri umah makcik aku tu, harus masih utuh ..ahakss! dah laaaaaama sangat tak masak nasi kat rumah. Makan kat luar pun tidak. Laki aku tu,prefer sebat roti la plak utk dinner. Maybe sbb tu la kot bukak posa pun dia takmo makan nasi. aku plak, kalau dah dia makan simple, automatik aku pon makan simple .. dasar pemalas kannn .... sungguh aku kagum dengan Cheeky Pah yang sentiasa rajin memasak and cantik2 presentationnya .. huhuuh!



alamak hv to stop here..idlan excited plak nmpak laptop ni on..terus dia nk merangkak atas laptop ....sabojekl

Monday, 8 September 2008

Ramadan dengan anak2 ku

Husband memang berniat nak ajar lydia puasa this year, tapi aku kata relax la dulu, baru 4 tahun kesian je rasanya. So hari2 lain, aku x kejut pun Lydia, and pagi2 before gi sekolah tu aku suh dia makan coco crunch dengan susu segar in case kat sekolah dia malu nak makan walaupun dia lapar.Cikgu dia ada bgtau Lydia pun tak nak makan sebab kawan2 ramai yg berpuasa esp. yang dah umur 6 tahun. Maybe sebab cikgu dok galakkan yang umur 5 dan 6 tahun puasa, maka yang 4 tahun pun terikut2 ... aku plak, sentiasa ngan prasangka aku la kan .. aku salu imagine yg Lydia ni, takut nak bersuara bila lapar, bukan rela nak puasa ...


Rupanya aku under estimate anak aku tu.


Hari Sabtu, waktu sahur kebetulan Lydia bangun. Aku ajak sekali bersahur. Masa sahur malam tu, dia cakap dia nak puasa.Bila aku tanya puasa tu apa, dia jawab le puasa tu tak makan, tak minum, tak nangis, cakap pun kena baik2 aje ... Husband aku apa lagi, terus le dengan kata2 sokongan dia ... aku plak acuh tak acuh aje. husband aku siap suh Lydia tambah nasi lagi,


"makan banyak sikit, biar esok tak lapar" kata husband aku kat Lydia.


Oh dialog itu, sangat familiar ... sebab, exactly the same words yang mak aku cakap kat aku masa kecik2 dulu. Obviously MIL aku pun bg dialog yg sama kat anak2 dia kekdahnyer ..huhuhu! terus aku rasa pilu gitu ...oh tidad, anak aku nak berpuasa dah ... hmmm ... Lepas makan nasi, husband aku makan kurma. Then Lydia pun nak makan sama. dia kata,


"Mak, Lydia nak kurma tu, yang kat kebun tu" aik, merepek apa plak le nak kurma kat kebun plak nih ..



"Mana ada kurma kat kebun lah" husband aku jawab gitu



"Iye lah, kan ada gambar pokok2 kat kotak kurma tu, kebun la tu ...."



Opss ... tergelak aku ngan husband aku dgr jawapan dia .. apa la tak terfikir plak dia refer kat kotak kurma tuh .. adeh!



The next day, sepanjang pagi, aku tengok Lydia cool je. Dalam kul 12, aku tanya dia, tak nak susu ke ... dia bleh kata dia kan puasa .. mana boleh minum. Hmmm ... amboii budak nih leh tahan plak sombong tuh, aku offer pon tak peduli. takpe, aku tengok aje lah ...



Then, hubby ajak ke klinik nak amikt injection tuk Idlan ... then lepas tu nak bayar2 bil2 segala, then nak ke Sogo le kononnyer. Lydia, dengar nak jalan, excited sakan. Terus carik aku, tanya kat aku mana tudung dia yang baru tu. Dia nak pakai tudung jalan2 ... tu dia! semangat ramadan okayyy! aku malas nak layan sebabnya dia tu hangat2 taik ayam je, pakai tudung 2 minit lepas tu sure bukak punya lah! Lepas aku dah siap, and dah siapkan Idlan, dah ready semua nk gerak, dia tanya aku lagi ..


"Mak, kan Lydia nak tudung, mak ni suka lupa-lupa"


adoi! so, aku kenalah bagi jugak. takkan nak kata tak boleh kan? tak sesuai gitu anak nak pakai baik2 aku tak kasik ... tapi, bapak dia plak kata, kalau nak pakai tudung, kenalah pakai baju lengan panjang, kalau lengan pendek, tak sesuai ... dusyummm!!! i ols yang terkena okeh!!! huhuhuu! Lydia suka lah sbb kebetulan aku mmg pakaikan dia long sleeve. NAsib baik ada tudung dia yang lama, kaler pink tu ... kalau tudung baru, kaler biru, harus le pelik sbb baju dia pink. last2 aku pakaikan gak dia tudung. aku bajet, dlm kereta kang bukak le tu ... and aku plak, kenalah kan pakai long sleeve gak ... wakakka! apakes anak pakai long sleeve ngan tudung, mak plak nak pakai tshirt paras siku gitu kan ... so aku pun automatik le pakai long sleeve gak. Lydia bleh plak selamba kata kat aku,


"Ha, mak pun pakai baju lengan panjang ...barulah mak boleh pakai tudung ..." Gulp! OMG! hiks! kekdahnyer ...


Sekali lagi sangkaan aku meleset. Sampai kat klinik pun Lydia still ngan tudung dia ... kemas elok aje, sampaian doktor pun tegur, eh Lydia ni bulan puasa pakai tudung ye ... pastu bila doktor tanya puasa tak, bangga cikkak tuh kata puasa..siap bgtau lagi puasa tu apa ... oh sebelum masuk jumpa doktor, anakdara tu siap beramah mesra ngan pesakit2 yg tgh tunggu turn gak .. termasuk mamat2 bangladeshi ... aku plak seriau ... so masa mamat bangladeshi masuk jumpa doktor, cepat2 aku nasihatkan dia, jgn sembarang2 cakap ngan orang tak kenal .... tapi, dia jawab plak ..


"tapi, uncle tu baik la mak .. dia senyum dengan Lydia" OMG.. mcm mana aku nak explain eh? takkan nak kata uncle tu tak baik pulak? budak2 kan innocent aje kata yg senyum kat dia tu baik ... aduh .. so last2 aku kata, dia senyum, kita senyum aje balik .. tapi jgn pegi dekat2 dia, tahu? Selalu dah aku pesan sebenarnya .. tapi, lydia ni, lebih takutkan nyamuk dan semut daripada orangyg takdikenali ... hmmm susah gak ... budak, apalah dia tau pasal kejahatan dunia kan? kita plak, dilema nk ajar pasal yg jahat2 ke nk ajar yg baik2 aje? oh aku lom ariff pasal hal tu ...


habis urusan kat klinik, destinasi seterusnya, ke bank2 berkenaan ... bayar hutang le apa lagi ... then ingatkan nak ke Sogo, tapi sbb cuaca agak lembab aje, time tu plak dah pukul 2.30pm ... sampai kulbrp plak ke KL ni nanti ... nk balik kul brp lak?? ish terus aku rasa mcm malas plak nak ke arah2 KL ... so decided to go to TescoSetia Alam aje lah ... dekat dan relax aje ... before sampai Tesco tu, aku buatkan susu utk idlan ...


akhirnya, baru Lydia bersuara ...


"Mak, Lydia kan kecik lagi kan... boleh la minum susu kan?"


"Lydia kan puasa .." aku kata ... aku rasa sayang plak sbb dah hampir kul 3 ...


"Budak kecik mana boleh puasa dulu ..." selamba rock aje dia jawab camtu plak... husband aku suh dia tidur aje .. aku plak x sampai hati .. biasa la aku kan, byk sgt imaginasi dalam kepala ni pasal budak2 g lapar dan tido nih wakakakka!!!


Bila Idlan tak habis susu kat botol, cepat2 Lydia ambikbotol tu .. tapi, dia masih tunggu green lite dari aku or bapaknya ... bapak dia kalau boleh nak hold .. dok alihkan perhatian dia kepada benda2 lain ... aku plak kesian lebih ... last2 aku diam aje, hubby perasan kot, dia tanya aku, ok ke kasik susu .. aku terusle angguk ... ekekeke!!! naluri keibuan mmg le lemah sket ... hmmm.. ke aku je yg lemah eh ..


So kul 3 gitu baru lydia minum susu. Lepas tu, dah tak nak makan dan minum.. sampai le ke petang ...


.....


btw, aku dah beli dah baju raya aku ekekekke ... maka merasalah aku pakai baju kurung pahang .. wah, bila kurung pahang, baru le merasa size M wakakaka!! kalau tak, harus le size L sajork!... cuma, part tangan tu panjang plak.. aku jadik x selesa nak pakai kalau baju tu lengan dia over panjang ... hmm nak alter sayang plak sbb manik2 dia kat hujung lengan. adeh!!!


....

Friday, 5 September 2008

Azam di Bulan Ramadan :-)

Eh, rajin le plak aku update blog eh? almost everyday gitu ekekeke! well, lepas sahur while waiting for subuh, aku cuba2 le update mana yang patut ... huhuhu! tengok tu, kain menggunung takmo lipat, blog plak yg diutamakan.. adeh! dasar.


Aku nak cerita betapa kelam kabutnya aku semalam. Pagi semalam, kakak aku called, bgtau yang mak aku nak datang buka kat rumah petang semalam. Aku ok cakap kat dia okay, tp aku sampai rumah dlm kul 7 so tak de la aku nk masak2 special ke kan .. dia pun paham, dia kata takper la karang dia singgah le mana2 PARAM before sampai umah aku.. ok le bab tu.


Lepas je habis cakap ngan kakak aku, zasss aku called husband aku, bgtau mak nak datang ... tau kenapa aku bgtau dia?? wakakaka!!! actually ruang tamu rumah aku tu, dah penuh ngan timbunan baju2 yg belum dilipat lagi wkaakakak!! tu dia! seram tuh mak nak datang, habis le kantoi anak pompuan dia pemalas lipat baju ahakss! umah aku tu kan kecik aje, dengan timbunan baju tuh aje dan menyemakkan pemandangan ... ahakss!


So, aku bgtau hubby, ngan harapan dia boleh le balik lunch hour utk clearkan living room tuh .. bukan le soh lipat, tapi letak le kain basuhan tuh dlm bilik .. tak le semak pemandangan kann ... wakakak cover baekk!.. husband aku gelakkan aku balik .. cet! dia kata ha tau gabra ahakss!


Lunch hour, hubby called, bgtau kat tmpt dia hujan lebat sangat, and memandangkan dia naik motor, mmg tak logic le dia nak balik umah ... hmmm .. mek kuciwa .. tapi nak wat camner, mek rela ... lgpun ofis aku pon lebat gak smlm .. so mmg berserah ajelah! aku plan nak senyum2 kambing ala2 kerang busuk ajelah kalau mak aku bising nanti ahakss!

nak jadikkan citer, aku kuar tepat kul 6 ... biasanya sempat aje sampai umah kul 7. tapi, semalam hujan, jem tak hengat! aku stranded kat shah alam setengah jam!!!! mak aku called dah sampai depan rumah aku masa tuh kul 630. Hamid pun x sampai lagi coz dia amik Lydia dulu.. adeiii! aku dah mula takleh nak duduk diam ... huhuhu... aku bgtau mak aku, sure x sempat nk sampai before buka puasa ... hmmmpp sedih giler aku .. sesekali mak nk buka umah aku pun, aku plak takde nk wat apa2 special for her!!!!!


pastu, mula le kan, dlm kereta aku mula la kan, berjanji pada diri aku, akan sentiasa cuba balik awal sentiasa esp. bulan puasa .. coz aku takmo anak aku tak ada kenangan terindah berbuka bersama2 keluarga ... huhuhu! aku punya kenangan terindah, ofkos le kan... buka posa kecik2 dulu, mak bapak sentiasa ada .. buka puasa sentiasa terhidang dengan proper, ada je special food mak buat for us sbb kejayaan kitoang yg kecik2 berpuasa ... mengingatkan itu, aku jadik bencik kat diri sendiri sbb tak berupaya wat sumer tuh for my family.. urghh!!!! kerjaya konon! haruslah kesian anak2 aku nanti, kang bila besar, tak ada pun memori2 bulan puasa yg best... hish! jadi, itulah azam aku... mesti nak bukak puasa ngan family .. huhuhu tu dia!


So back to yesterady, aku sampai umah kul 7.30 masa sumer dah habis buka ... food sumer mak/kakak yg bawak adeh!


so itu je dulu ... aku rushing ni nk gi kerja ... aku takleh update blog kat opis, cuma leh baca aje .. aku takleh nak kasik komen kat blog orang pun .. sabar je lahh .. salunya aku geram aje bila tgk ada komen kat blog aku, tapi kena tunggu balik rumah baru bleh baca komen2 tu semua .. ahakss! komen kat blog orang pon aku tokleh nk baca! geram je sbb aku kat nosy?? hahahhaha!!!


ok dahdulu ..


Salam!

Thursday, 4 September 2008

Bila Mata Berkenan, Hati Tertawan ... Duit pun Melayang :-)

Last Monday, 1st day puasa tu memang tak dok kat rumah. Balik je dari rumah MIL pagi tu, terus ke Shah Alam. Saja dah lama tak jenguk2 Kompleks PKNS tu. Time2 puasa ni memang, le situ jadik tumpuan utama aku. Niat nak tengok2 aje.


Sampai je, aku dah nampak ... adeh terjejas iman aku. Ada satu baju ni tiffany blue kaler dia .. cantik gitu pada pandangan aku ... soft and sofisticated, wahh gitu ... baju tu, ala2 cotton tapi ada lah corak2 sulam sket2, and plain color sajork, kain yg kotak2 ... aku jeling kat husband, dia mcm ok jek kalau aku angkat satu ekekeke ... then aku tanya Lydia, dia mcm excited ... so aku pun angkat le satu baju kurung tuk Lydia .. mudah saja kan??? huhuhu!


Dah alang2 angkat tuk Lydia, terus le aku pi belek2 baju melayu tuk tuk Idlan. ekekke! budak2 skarang kan, belom reti apa2 dah kemain ada baju melayu bagai! ... kebetulan, ada plak baju kotak2 yg sama ngan kain kotak2 Lydia tadi .. zasss .. mek rembat terus!! hamik korang raya ala2 ketupat gitu ahaksss! tak per.. budak2 elok aje lah kotak2 gitu ... ceria!! so, setel dah baju raya pertama utk anak2 tersayang,yang basic dah settle, lega rasanya ...nanti2 lah carik baju kurung extra utk Lydia ... :-) mudah saje kan???


Then, jalan lagi .... ah sudah... si bapa la plak nampak ala2 berkenan gituh kat baju melayu ni .. pastu aku terfikir, apa kes beli kat situ, harus mahal kan .. so aku suggest kat si bapa ni, apa kata pada seawal minit pertama ramadan ni, kita wat site visit ke Jln TAR sana ... bukankah menarik .. sure orang lom ramai sangat kan? and lagi pulak kita pun lom la rasa penat sangat maklum le 1st puasa ... and lagi pulak, cuaca hari tu idak le panas sepanas2 nyer ... :-) dan ehemmm... magnet pujuk rayu ku begitu berkesan di bulan ramadan nan mulia ini ... tiada bantahan di situ! zasss kami ke KL!


Ha, merasalah semua orang pon berfikiran sama macam aku u ols!!! JEm jugak rupanya situ .. tapi, kerana hati dah bulat dan tekad, kami teruskan jugak! maklum le semangat kermerdekaan amsih lagi ada tinggal dalam diri ... maka dengan semangat itu le kami teruskan meredah jem di jalan TAR. ekekeke!


Start aje, Lydia dah mintak tudung ... amboii cik kakak sorang ni ... pendai plak tu mintak sendiri kat orang kedai, aunty, saya nk beli tudung .. ececehhh!!! kosser deknon! bahagia sungguh dia bila makcik2 kedai kemain melayan dia ... nasib baik dia nak bukak balik bila aku kata tudung yg dicuba tak sesuai ngan baju dia ... dia pun bersetuju nak tengok kedai lain ... :-) dah ada talent shopping dah anak dara aku ni ... huhuhu!


ada satu kedai ni, dah elok dah kaler tudung tu, tapi dia jual rm8 takleh kurang padahal kedai lain rm5 sajork ... aku kata le kedai lain rm5 jek, dia kata kalau akak beli 2 dapat le rm15 wakakaka! terus aku x beli ... next kedai, jumpa tudung nih ... kaler ngam ... cuma ada sket kecacatan, sbb benang dia ala2 mcm terjurai2 gitu .. so dapat le aku amik rm5 walaupun dia kata itu rm8. alah dorang ni ... saja jek tu nk up harga ... takkan la aku nak kena pi bandung kot nak dapatkan tudung budak2 rm5??? cet! so settle la lydia punya request ...


kat wisma yakin baru dpt jumpa baju melayu si bapa ni ... ole kerana anak2 dah beli baju base biru, maka si bapa pun, ikut aje lah, beli lite2 blue gitu ... maka, biru le raya aku nanti! huhuhu ... dapat le sepasang baju melayu rm100 ...pastu beli gak baju sahaja tuk FIL .. ok settle dah!


PAstu kaki melangkah ke Jakel plak ... :-) beli satu viscose tuk mak aku, pastu satu lagi utk MIL. dah settle gak utk mak-mak..


Dan dan tu le, Idlan ala2 ngantuk and aku rasa dah cukup lah sahaja hari shopping ku ... kami pun balik menuju ke Puchong utk berbuka posa ngan mak aku kat rumah abang aku ... :-)
Baju aku??? erkkk ... yg tu, kemudian2 lah ...
next, nak carik baju2 jalan2 utk anak2 plak .. maybe ke Sogo kot weekend ni .. wakakaka!


Ok ols, salammmm!!!

Wednesday, 3 September 2008

Ramadan yang Berbeza

Semalam, lunch hour aku gi aktifkan akaun an amik ATM card kat SCB PJ. Memula pegi naik lrt, alahai dari tmn Jaya gi Asia Jaya ... pastu jalan kaki plak ke bank. Yg malas tu, nak kena cross the bz road ..same road i took masa aku amik lesen about 7 years ago .. huhuhu ... lepas dah settle ngan urusan2 bank ... aku decided to just walk back to office. ala dulu2 masa aku dok PJ, salu je aku jalan kaki area state tu .. tp semalam letih la gak sbb puasa kan ... seb baik kat ofis sejuk giler so kejap aje dah hilang letih.


and then petang mmg le aku buka dalam kereta. dah kuar dari ofs pun dah kul 7. nak tunggu lepas buka malas plak sbb tak der kerja pun .. so lps emailkan report kat user s'pore, terus aku capai beg and balik. sampai rumah layan anak2 makan, baru aku makan and tidurkan idlan.lepas tu ngan aku sendiri tertidur ...


Berpuasa kat tempat baru, dengan environment baru .... adalah sangat menghibakan :-( honestly, aku bosan nak mapoh kat ofis tu ... kalau banyak kerja baru ok, kalau x de kerja memang hampeh sangat. Kalau kat ofis lama, bila x de kerja, sure aku dah pi kacau budak2, esp. zaza le kann ... kalau x pun, sure gelak2 aje lah ngan sol ke, diana ke, mauze ke ...huhuuhu! adoi wa sangat windulah sama itu budak2 ... huhuhu! and actually aku suka discussion. aku bukan boleh buat kerja tgk aje screen tuh ... dulu, aku suka discuss2 gitu pasal apa yg dibuat .. kadang2 saja2 aje buat soklan2 .. just to break the ice. Kat sini, aku duduk jauh ngan team yg buat sama kerja ngan aku .. mamat filipino sebelah aku tu, aku tengok dari pagi sampai ke ptang, screen dia manjang hitam ... giler lah tak pernah sekali pun aku tengok dia layan internet ke apa ... screen putih dia cuma baca email sajork! mek sujudsss!! yang aku ni, ada je lah selingannya...baca blogs ke, FB le ... huhuhu! cuma taklah lama aku bukak screen2 internet ni .. tatau apasal rasa bersalah gitu .. maybe sbb aku tgk org lain sumer tak brp tgk internet sangat ... paling2 pun dorang cuma google aje, carik code or kawasan2 sewaktu dengannya ... hmmmm vusannnn ...wa rindu mau chat kat reban (eh itu pun screen hitam kan??? sure dorang ingat aku bukak putty nak populate data kan?? muahahahha!!!