Saturday, 30 August 2008

Minah Sentapz!

last week bila aku bukak maybank2u nak bayar celcom broadband rm68, aku perasan ada duit dalam tu. tapi, pelik pulak amaun nye. aku smsed mauze tanya gaji masuk ke. she replied yes. OMG! i didnt get full month for my last month servisekat per*ec? gulp!

sentap gak aku sikit2. sikit2 lah dulu, sbb lom called and tanya what happened. aku teringat masa aku kerja kat per*ec, ada sorang minah ni .. erkk.. kebetulan nama dia mmg minah.. opsss! .. dia baru jek join and dia tk dpt gaji drp her prev co. dia punyer maki kat prev co dia tuh, pergh! sampai segala2 akta buruh kuar (ok aku tambah2 aje tu) tapi, mmg garang minah bernama minah tu.

aku pun, naklah jugak garang mcm tu call payroll.

tapi bila dgr suara yg menjawab tu, mcm hensem aje bunyik suara tu... tak jadik lah aku nak sentap dulu, lagipun aku kan lom tau citer kan? lepasbeberapa soal jawab ... mamat tu kata (nama dia bukan mamat), maybe ada kesilapan kot kat pihak dorang.. kat system tulis aku last day 9/8/08, bukan 1/9/08. so aku kasik can suh dia check dulu.

he called again after a few mins. Rupanya date yg dia amik tu, is the date from my 1st resignation letter. aku kan hantar surat resign dua kali. then aku cakap baik2 la ada satu lagi surat yg latest. he said he'll check and asked me to call again the next day since PIC ada training.

the next day, aku called ... dia jugak jawab .. and dia kata yep, silap dorang .. and they will pay the balance thru cheque. :-) so aku pun happy... tak payah lah aku nak sentap ... maybe sbb aku tak sentap2 le kot urusan menjadik smooth ... oh aku sungguh bangga sebab aku ni rupanya penyabar orangnya .. :-)

...

aku lately malas nak update blog. aku pernah terfikir, sampai bilalah agaknya aku nak berblog eh? sampai ke tua ke? sampai anak2 aku nanti ada blog pun aku masih berblog ke? then, aku tertanya, sampai bila aku nak tayang muka anak dalam blog? sampai masa, dorang ada hak dorang sendirikan? hmmm .. maybe lepas ni aku kena kurang2kan expose muka anak2 esp. yg dah beso .. kecik2 ok la lagi .. bila dah masuk skul, maybe need to be low profile .. unless dorang nak showw off kat blog dorang sendiri ... itu dah kira hak dorang ... nanti lah aku nak fikir betul2 before buat keputusan tak nak expose muka anak2 ... kesian diorang kan ... maybe aku pun kenalah tukar identiti kot .. kang tak sesuai plak anak2 citer pasal tulisan mak2 dorang kat sekolah ahakss! well we never know kan ... so maybe nanti aku tulis as anon aje .. wah!

...

dah nak masuk ramadan ni ... nak kena prektis bangun dan masak utk sahur. aku lom beli pun stok nak masak sahur.. paling senang sahur ni masak sardine aje lah, dengan telur dadar .. :-) ... last year, aku tak de missed sahur .. bangun kul 4.30, masak sket2 .. makan then imsak tengok tv tunggu subuh, kemas2 ... mandi2 ... gi kerja ..hopefully this year mcm tu la jugak ... cuma buka puasa tu, susah sket nk bukak ngan family... tgk lah mcm mana.

...

pasal kerja, ok je lah semuanya. banyak gak lah yg selama ni aku terlepas pandang, kat sini barulah aku terbukak mata. :-) contohnya, jenuh la selama ni aku kata kat CR takleh nak wat free hand script .. rupanya boleh ... sama la jugakkat univ pun.. rupanya boleh wat free hand script ... ekekeke! sungguhlah aku segan sbb tak explore benda2 nih dulu .. well .. nak wat camne kan, maybe ada hikmahlah jugak kot ... so now, most of the time aku guna webi ajelah, sbb aku scriptkan dalam univ .. and cuma certain2 requirement jek yg guna CR esp. yg required subreport tu ke kan .. and aku leh amik option for derived tables or free hand script dalam tu gak. which way pun ok. the best part is .. tables are very structured. all tables used for reports purposes are taken from base tbl and created using proc and funct. this is where i learnt a lot. Aku ni nama jek kerja IT, tp aku bukan buat programming pun before nih .. buat le but not to that extent lah kan... so bila ke sini, most of the time mmg i need to play with pkgs, procs and functs. my assignmnt in creating a funct to concatenate multiple rows in single col into a single row in a single col dah memberi kezutan kat minah chennai tu. first word dia, "ammmmaaaaa...." hiks! maknanya dia amat terkujat melihat code aku yg vegitu panjang .. aku apa lagi ..kasik urut2 bahu minah tu, then suh dia cool down wakaka.. dia gelak sajorks! idak le that bad .. cuma tak perlu la aku nak suh cursor tuh pi baca sumer field dlm tbl tu..cukup le baca field yg mana aku nak return kan result ..wakakaka! hamek ko! tapi best best coz colleague sumer the very the helping gitu .. and aku lak mmg le jenis tokleh dok diam .. pendek kata, pantang ada dorang free, aku lah duduk sebelah dorang ... merimaskan mereka dengan soklan2 aku pasal data dorang tu ..

oh iknow i'm gonna like it here. in terms of learning curve, mmg best la .. cuma, in terms of member for gossip-gossipan dikala kebosanan menerjah, ha tang tuh payah sket .. last2 aku dok sembang ngan minah (eh nama dia rose) filipino ni .. sebab dia banyak gelak punya orang ... then aku tanya dia kot le dia pernah berlakon dalam drama angelito yg aku suka masa aku kecik2 dulu .. dia kata ha ah, dia berlakon, tapi jadik orang yg pass by aje ... berderai gelak kitorang .. sampaikan tertoleh2 lah mamat2 hero2 tamil tu semua .. opss!

...

sekian lah dulu kot updates aku ... aku tak berapa sehat benonya ... nak tido lah dulu

salam u ols!

Wednesday, 27 August 2008

270808: More of Lydia on her Birthday

Tengok ler pipi dia tuuu ... huhuhu .. idlan pun tak tembam mcm tuh .. nih masa raya 2004, dia 4 bulan kot ... huhuhu!


Oh masa nih dia sudah petah bercakap ... dia start petah bercakap masa umur dia setahun setengah ... berjalan, bercakap dan cakap mcm bertih jagung sejak itu :-)

Nih, skang le ni... pandai melawan dah ... hmmm.. cabaran ...


Bergaya, tak ada la dia reti sangat .. sempoi je dia ni ... kengkadang tuh lebih pada selebet je lah .. maybe sbb aku pun selebet kot, kesian kan ..patutnyer dari kecik aku ajar dia pakai cantik2 kan .. hmmm ... i shld improve lah ... :-)
Posted by Picasa

270808: Happy 4th Birthday Lydia Husna!!!!


Happy Birthday Lydia Husna!!!! aku x sempat nak update la ... sorry la manjang pic lydia aje ... haruslah kan sbb besdey dia, lagipun aku tgh bz takleh nk stori panjang le, kat ops lak tuh x leh nk wat entru, baca je boleh ... balik rumah pulak, connection tak ok ....



Lydia :: 2005



Lydia :: 2006 (aku suka lah yg ini sbb sangat ceria)



Lydia :: 2007




Lydia :: Present



adtually ada few more tapi serius tak sempat nak upload ..

Sunday, 24 August 2008

Lydia - 2004

Sementara menunggu hari merdeka, dansementara tunggu pic2 dari zubye, dan sementara tunggu birthday lydia sampai, aku ada few scrapbooks yang menunjukkan lydia daripada dia baby sampailah now dia 4 tahun. Pic baby Lydia byk yg hilang masa laptop kena curik 3 tahun lepas. sedih sangat ... nasib baik ada pic2 yg aku dah upload kat FP, so aku just donlod balik, tapi quality jd tak best la ... better than nothing lah ...


Ini Lydia, few days after she was born. :-) , very innocent! sapa sangka lah baby innocnt nih leh jd sebecok lydia adeh! :-) .. and lihat pipi dia yg sgt montel huhuhu! aku suka lah color combination tuk scrapbook nih ... soft and sweet :-)

Scrapbooks, credit to Kak Nana, yang sgt minat buat scrapbook esp. for kiddies and babies. :-) I love her works. Bertuah ler Soulie ada kakak yg sama2 creative. Oh talking about Soulie,scrapbook kat prev entry, yg gambo me with great friends tu, is one of yang soulie buat .. ada a few lagi aku lom sempat nak upload. Adik beradik creative .. i loike!

Wednesday, 20 August 2008

Sesi Fotografi ....

Korang,

sneak preview hasil photoshoot last week dah keluar, kat EOG Blog. Klik lah tgk ... before that, aku nak berterima kasih kat Mauze, sebab bermurah hati pinjamkan baju Nurin untuk Lydia pakai masa photoshoot tu .. :-) aku suka sangat baju tu, becoz of the color and also the design menjadikkan pemakainyer kelihatan comel, ayu ..lovely gitu ... lydia plak mmg le tak de gown cantik2.. nak beli tak sempat shopping sbb before tu, aku bz habiskan masa lunch dengan ex-ofismate ...

Pic tu, pelik sikit rasanya cara Lydia senyum tu .. actually, dia excited nampak kerusi tu, tapi, bila Zubye setkan kerusikat atas titi untuk dptkan view cantik, dia tak nak ... last2, dia sendiri angkat kerusi tu and pilih kat mana dia nak pose... sabar aje lah .. rasanya pic tu, awal2 pose kot ... dia mcm kekok gitu ...

Aku sendiri tak sabar nak tgk the rest of the piccas ... aku rasa, sure part2 yg ada muka aku, tak cun jadiknya... memula kan, mmg le aku pasang niat nak melaram gitukan ... ingatkan nak touch up2 ke kan ... adeh! tak sempat dek non! mana nak layan anak dara, mana nak layan anak bujang, mana nak jaga hati bapak budak2 lagi ... adoiii...

Idlan plak, Ya Allah susahnyer nak kasik senyuman dia dirakamkan ... tatau la mcm mana hasilnya tu .. dia kan, bila orang agah, memang le dia ketawa ..tapi sambil ketawa,sambil paling muka gitu, boleh? ala2 pemalu gitu .. oh tidak! sampai habis suara aku dok agah2 dia ..letih! hopefully zubye dapat le capture at least satu pic idlan senyum, cukup lah ...

Lydia plak ... tak habis2 ngan sikap main2 dan buat2 manja mengada2 tu ... eeiii ... memula nak pose, bila dah ready nak snap, tetiba dia ubah position lak ... cakap sket, mulala nak merengek2 .. adoi! mood tak sekata lah budak ni ...yang paling tak larat tu, dia tak mau pun duduk kat tangga2 yg ada semut sikit2 ... nampak kerengga mcm nampak hantu .. nampak rama-rama pun mcm trauma ... nampak nyamuk pun jerit dia leh dengar satu taman ... hmmmm.. dia takut pada semua serangga tak kira la terbang, atau merayap ... taktau la kenapa ... tapi, cara dia takut tu, aku rasa dia tak mengada2.....mcm mmg trauma ...maybe dia trauma kena kejar ayam masa aku dalam pantang idlan tu kot ... hmmmm ...

last2 sbb dah makin petang, nyamuk pun makin banyak ... lydia terus ajak balik, tak nak sambung pose ... adeh, padahal baru je tukar baju .. so banyak pic dia pakai baju pinjam .. ekekeke!


Jom, sapa nak ikut pose!

Tuesday, 19 August 2008

on new place

We finished the induction at around 4 pm on the 2nd day. My working area was ready with a PC but unfortunately no LAN ID was set. not until tomorrow morning as my line manager told me.


So i was just hanging around and luckily MM is still there so we proceed with the handover task. 20 mins before 6, pradeep the line manager came to me and walked me arnd for one to one introduction. lenguh i ols shake hands as there were about 50 ppl in my team, (and none of them are handsome..urgh!) only 3 of us are malay. :-)

environment wise, i dont see any problem so far, am hoping it stays that way.

facility wise, urgh! wont be able to blog fr offic since they block all blogs. bosan siot!

work wise, Honestly, i wish for more challenging roles ... well, maybe later .. for now, nothing much as am going to do almost similar things i did in my prev job.


Workload and working duration wise, I've anticipated that its going to be difficult, but i need to see it from the right angle, to make it easier to swallow... :-) optimist habis!

till later ...

Monday, 18 August 2008

Semarak August 2008

Lydia and me (melaram dengan jeans dari bandung ~ thanks Angah! selalu2 la beli jeans terbesar size eh!)


Last Saturday, Lydia participates in the "Semarak Merdeka 2008 : Perarakan 1000 Kanak-kanak TASKA seluruh Selangor", held at Padang Merdeka in Shah Alam (In front Muzeum Shah Alam, the place for Annual Shah Alam Merdeka Parade).

Lydia is among 10 kids who were selected from her taska for the event, to represent Klang District. Other district were Hulu Langat, Petaling, Kuala Selangor, Kuala Langat, Sepang and Gombak.

Event started at 9 AM and ended at 11.30AM. For more pic of the event, please click below. Memang sesuai je, coz Lydia is also considered as Merdeka baby since she was born on 27th august 2004. :-) dah dekat le tu kan...

080816 Perarakan Taska Selangor

good that lydia got this experience, even tho she didnt really understand what she did. Ada sekali tu dia kata,

"asyik duduk,lepas tu bangun, jalan..duduk balik...bangun duduk, bangun duduk ... sebab tu le lydia penat..."

ye la kan ... mana la dia tau .. masa lambai2 bendera pun dia main kut aje ... but i am so proud of her :-)

well done my dear!

*****

On another notes, today marked the first day am in my new job. With me were another 13 new joiners this morning. I was the only malay as the rest were Filipinos, chinese and India's indian. MNC katanyer ... As the induction course is still going on, there's nothing i can say about the work. I got a chance to meet my line manager and my team members where apparently ninety percent of them are from India. Before this I've worked with Indian during my prev.job, but never been with this many. I feel like working in Chennai, instead of in PJ. :-)

Suddenly i missed my place in fit*s ... urgh!!! ish ish ishh merasa lah tak de geng nak goss kat sini .. ekekkeke ...


nanti2 aku update lagi pasal kerja baru ....


*****

Also, hari ni gak idlan had his first haircut. Aku pun terkujar tgk2 balik kerja, rambut dia dah pendek... rupanya MIL and FIL bawak dia gunting rambut. baru lah nampak macho gitu idlan rambut pendek gitu :-)

itu aje updates aku ... nak settlekan hal2 lain lah then tidur ...


Posted by Picasa

Friday, 15 August 2008

idlan @ 6th month



Diam tak diam, Idlan dah 6 bulan ... cepat betul masa berlalu.

Gambar kat atas tu, aku ambik before maghrib tadi. Kitorang ada family Potrait photoshoot sebenarnya sebelumnya tu. Masa session tu, aku x bwk pun camera sbb adik aku pinjam. Lepas habis shoot, aku gegas ke rumah abang aku kat kinrara, ambik camera yg adik aku pinjam. Terus aku snap pic idlan sebab lom snap lagi pic dia 6 bulan.


About the photoshoot, tak ada lah lama sangat aku plan nak upah photographer amik gambo kami sefamily. Last few weeks, tiba2 rasa itu datang gitu. Dah lama la mmg aku dok ushar blog and FP photographer nih. Meleleh gitu air liur aku tgk pic2 yg dia shoot. Rasa gatal2 aje tangan aku nak wat appointment ngan dia ...


Kebetulan, August ni bulan kelahiran Lydia .. kesian dia, selama 4 tahun, belum pernah sekalipun kami celebrate b'day dia dengan party yg jemput kawan-kawan tu, yang colorful party tu ... hmmm ... aku buka apa, bab planning tuh le salu menjadi penghalang nak buat benda2 gitu ... sudahnya, sampai skang lom pernah panggil member tuk makan2 celebrate bday Lydia.


This year, Lydia 4 tahun. Pendapat aku, ni la masa paling sesuai kot nak celebrate dia. Nak pulak dia dah pandai berkawan2, dah pandai plak melawa2, dah pandai le bersosial dengan rakan2 sebaya gitu ... tapi, tapi dan tapi, bila aje aku nak plan, rupa2nya August dah datang and aku rasa tersangat bz and tak sempat jugak nak celebrate ... that is why i decided to make a photoshoot session, especially for her lah ... tapi dah alang2 tuh, sekali jek lah satu family ekekeke!


Tanpa fikir2, zasss..terus aku email Zubye, mintak quotation, at the same time bagi few tentative dates yang boleh dia slot in kan dalam schedule dia .. huhuuhu .. then balik rumah baru le aku bgtau hubby. Bagitau gitu, bukan mintak izin, boleh???? huhuhu dasar kannn ...


As expected, husband aku tak begitu support aku punyer cadangan tu. Ala, orang lelaki kan, bukan suka benda2 gitu tu. At least, husband aku le kan.. pada dia, benda2 gambo ni, tak penting pun ... huhuuh ... pastu mula la dia buat muka bila aku kata aku dah buat pre-booking tuh. Dia kata aku ni patutnya fikir le banyak lagi benda2 lain boleh buat with the money. Then, aku tak putus asa, aku bukak le blog Zubye, bagi dia tengok, kot le leh lembut hati kan ... dia biasa le, tengok macam tak ada expession gitu.


Geram pulak aku, aku kata kat dia, apa salahnya ambik gambo cantik2 satu family ... bukan selalu pun ... bukan mahal sangat yang kita tak mampu langsung ... kalau nak tunggu betul2 mampu, entah bilah baru dapat buat gitu ... aku tanaklah nanti, bila Lydia dah besar, aku rasa nyesal sebab tak buat benda ni, hanya kerana nak jimat ... aku tak rasa ni membazir ... ini impian aku ... dia pun tau, ini yang aku suka, even masa lepas kawen, aku jugak pujuk dia utk wat photoshoot kat studio cina ..so dia memang tau, itu kesukaan aku ... ini impian aku untuk anak aku jugak .. salah satu impian lah kan ..macam dia, impian dia nak tengok Lydia tidur bilik sendiri dah tercapai, aku pun nak lah ada impian yang tercapai ... erkk.. boleh ke aku samakan gitu? hahaha ...


The next day, dia tanya lagi, betul2ke aku nak buat shoot tu .. aku pun, malas nak gaduh2 sangat, lagipun aku dah fikir2 jugak, maybe aku leh le postpone niat aku tu kan to some other time yg lebih sesuai ... so aku kata kat dia, its okay lah ..kalau tak mau tak apa lah maybe next time aje ... aku cakap gitu sambil pandang tempat lain. 5 tahun dengan aku, aku rasa dia faham sangat le kalau gitu gaya aku, haruslah aku frust gitu kan ... then dia kata, ikut awak lah, kalau awak ada duit, proceed aje lah ...


Muka aku cool je, tapi hati aku senyum selebar2nya ...


Then lepas dah confirmed date ngan Zubye, aku called hubby ... huhhuhu .. apa2 je kan, dah tau orang tu tak berapa berkenan, aku ni selamba rock aje, called dia .. mintak dia ambik cuti, sebab session buat masa weekday. Suprise juga le cik abang tu, dia ingatkan aku set weekends ... aku kata la weekends dia fully booked. Then dia kata, dia takleh bg jawapan masa tu ... kena tunggu the next day .. adoii .. padahal aku dah confirmed ngan zubye, dah bayar deposit lagi huhuuh ...


2 hari lepas tu baru le hubby aku kata dia boleh cuti ... hmmm .. terharu plak aku. Dia, dalam pada tak setuju ngan aku, dia follow jugak ... dia sayang kat anak2 benonyer ... kat aku?? ish anak 2 tu tak reti2 ker ekeke ... :-)


So, tadi dia cuti, pagi tadi lydia sekolah, idlan kat rumah sebelah, aku ngan hubby gi jumpa biz partner kejap ... then rupanya kul 1 baru habis, ingatkan nak lunch dulu baru le amik idlan then kemas2 amik Lydia ... rupanya lain yg jadik ... dlm kereta, husband tanya, tadi pagi dia masak air, aku ada off kan tak gas?? aku yg masa tuh tgh drive terus terkejut, sebab aku tak ingat pun aku ada matikan api gas. Adeh! mcm tindakan refleksi gitu, aku terus rasa nak pecut ..pastu seram plak, so tukar drive, so leh le dia pecut ... aku plak kecut perut huhuhu ... then sampai rumah, rupanya aku dah matikan pagi tadi ..isk! teruk le aku ni pelupa...hmmm... then amik idlan, la.. tak jadik nak lunch ... aku lapar giler, seb baik husband aku kat dapor dok keletang keletung, rupanya buatkan aku neslo ais ..aduh sedap!!!


kasik idlan main2 sat, then kasik can hubby rest2 kejap, aku plak settlekan brg2 nak bawak ke shah alam tuk photo session tu ... kul 3 baru kuar rumah nak ambik Lydia. otw tu, aku ckp kat hubby singgah memana yg ada jual belon, nak beli so that leh jadik prop masa shoot. Tetiba dia jawab ngan suara tegang, kata apa plak semua pun kita nak fikir sendiri apa nak buat ... aku plak hangen tetiba masa tu. Aku tau le dia actually separuh hati je pasal shooting ni ... aku diaaam je.. aku cool kan sendiri hati aku masa tu ... dia pun diam gak ... then aku tak nak kasik dia moody, aku break the ice lah. aku kata lah yang dia tak payah fikir apa2 pun, aku yang fikir .. so kenapa dia nak piss off plak ... tu je lah aku cakap .. dia diam aje ... i just hope that he can think about what i said lah ...


and aku rasa dia nyesal kot or dia dah befikir dengan open mind .. sebab lepas amik lydia, dia stop kat Petronas, then dia kata situ maybe ada belon. :-) I know he wanted to make things right. :-) diam2 I thanked him for undrstanding (aku lom cakap thanks lagi ni ..ishh teruk lah aku ni) ... dapat belon sepacket ..barulah kitorang ke shah alam ... kan aku dah kata, sayang gitu laki aku ni kat anak2 dia :-) and aku pun, sayang kat anak2 aku, and sayang kat bapak kepada anak2 aku, yang sangat penyabar melayan kerenah kami anak beranak, kerenah aku especially .. :-)


Sampai kat tasek kul 4.03 PM .. lewat 3 minits noks!


nanti, bila dah dapat hasilnya, barulah aku sambung kisah masa photoshoot plak ehh .. pasal kerenah anak dara aku tuh plak ... huhuhu! nak tido lah, ngantuk!


tapi, aku rasa betul lah .. bila dah jadik emak ni ... satu peranan kita yg kita sendiri tak sedar ialah, making sure everything is in the right track ... hmmm mcm mana lah emak yg ada anak 3, anak 4 dan seterusnya .. WA OLS RESPEK SAMA LU OLS LAH!!!!


Salam ...

Posted by Picasa

Saturday, 9 August 2008

Best of The Best


Leaving the company is not as difficult as leaving these great friends !!

Will blog later ...
Posted by Picasa

Wednesday, 6 August 2008

The Time Has Come

OKlah, aku update lah sikit, korek2 jugaklah idea walaupun taktau camne nak mulakan update aku ni ... macam baaaanyak sangat nak ditulis, yet taktau where to start ...


Kepada yang masih tak tau (macam la korang nak tau kan, tapi kalau korang di kalangan geng2 aku, haruslah korang semua ala2 cekwokz nak tau kan.. it happened that geng2 baik aku semua jenis amik berat pasal kawan-kawan (read: nosey/nosy/cekwokz??) hahahahha!)


Ada entry aku sebelum ni, aku touch sikit pasal surat resign, kan? so, aku nak start dari situ lah ...


Eh, aku start awal lah sikit, sejak price hike tu lah eh?


So, bila harga minyak mencanak ke rm2.70/liter berkuatkuasa je, secara automatik, perbelanjaan bulanan aku meningkat dengan jayanya. Mujurlah aku dah lama tak masak nasi, so kenaikan harga beras tu aku tak le terasa sangat ... tapi, bila tang minyak, aku surender dek non ..terpaksa jugaklah amik calculator and berkira2 belanjawan baru ...


oh tidak, kos minyak dan tol aku, daripada rumah ke office, dengan harga yang baru, adalah lebih kurang rm1K ... kalau nak dinisbahkan ngan gaji, adalah sangat tak masuk akal sekali ...


Jadi, dengan kemalasan masih berada di tahap dewa, aku godek2 jugak PC, cari balik resume aku, yang dah terperap sekian lama tak berupdate. Cabaran pertama, update resume, urgh! malas bukan sebab banyak nak update, tapi sebab tak ada apa nak ditambah kat situ ... dull jek part working experience tuh ... 7 tahun dok kat satu tempat, tapi tak de plak skill bertambah2 ... tuh yg jadi sangat give up nak look for new job ...tapi, kos sara hidup punya pasal, kugagahkan jugak lah!


kerja aku sekarang, memang underpaid, dari segi market. member2 sebaya aku, yang dah kerja 7 ke 8 tahun, dah mencanak2 gaji dorang .. :-) aku je maintain macam gaji fresh grad ekeke .. even adik aku yang grad 5 tahun lepas aku pun, gaji dah potong aku .. ish ish .. tapi, aku tak kesah aje ..mak aku, mak mertua aku, semua pelik apalah yang syok sgt kerja tempat aku ni, sampai aku takmo ke mana-mana .. aku senyum2 aje kalau orang tanya mcm tuh ... tak sikit pun aku termakan kata2 yg suh aku carik kerja lain tuh .. tak kira le working hours mcm hampeh je pon ... aku maintain jek happy gitu ... bila ramai member2 keluar pun, aku maintain je jugak .. apa lagik bebudak baru join pun kepala sama kamceng, tuh yg aku ok jek bertahan kat sini, regardless kerja yang banyak itu. Tapi, kos sara hidup punya pasal, aku terpaksa lah let go rasa sayang aku kat kerja aku sekarang nih .. :-)


Episod aku mencari kerja, Alhamdulillah, taklah sukar. Kebetulan, bila aku update resume aku kat JS, ada few interviews, and in a week, dapat job offer. Sangat express maybe kebetulan dorang nak pakai staff kan...


Episod debaran begun. Berdebar nak bgtau boss pulak. Aku ambik masa 2 hari berdebar2 tu, before aku masuk bilik boss bgtau ada job offer, and aku nak accept.


Episod Syarahan dan tawar menawar berlaku lepas tuh. Aku faham lah, project memang tengah meruncing sekarang. Aku faham lah kalau boss aku kalau boleh tak nak lah ada resource yang keluar di saat-saat genting macam ni. But I couldnt help it. Masa ni memang pening sangat kepala aku, kat ofis, aku rasa nak stay, kat rumah, aku rasa nak blah ...hmmm .. aku rasa sangat stress masa tu. Ibarat ditelan mati emak, diluah mati bapak aje gayanya ... few bosses from management called and jumpa asked me to stay. Ada sekali tuh, siap ada presentation lagik tunjuk kat aku .... eh, bukan lah presentation tuh utk aku wakakka .. actually the company is currently moving into new direction, changes and all. Itu yag kebetulan ada slides utk board, and dorang tunjuk la kat aku slides tuh ... Bila tengok future plan and where they wanted to put me for my career growth, aku excited lah jugak, then boss aku plak tanya how much i want for counter offer. Aku plak mcm biasa, tak reti letak price kat diri sendiri, tak ada confident ... hmmm so last2 dia yg letak harga, and aku, tak berapa happy with it, tapi still angguk je, boleh? urgh! with that, aku kira dah accepted the counter offer lah .. and aku pun rejected the job offers from other companies. Few people came and say thanks to me.


Then episod kekesalan plak datang. Why? sebab bila aku drive, bila aku ngantuk giler masa drive, i started to blame myself. aku dah ada chance to go to nearer place, and i rejected ... hmm ..but nak nyesal tak guna sebab aku dah reject offer2 yg dtg ... nak pegi, kenalah apply lagi ...hmmm so aku dah redha utk stay aje, at least sampai result DPLI aku kuar ...kalau dapat le kan .. kalau x dapat then .. ishh .. fikir dapat aje lah ahakss!!


Few days after i confirmed to my boss that i'm going to stay and accept his offer, i received a call. Its from the co that their offer i've declined. This time they are asking if I can consider the position with the same amount that my boss offered. that moment, I said i'll consider but dalam hati aku dah tau that i'm going to accept that.


So another episode debaran coz i need to tell my boss that i am changing my mind, again. This time i was fully prepared so whatever kata yg akan dilempar kepada aku, aku dah ready to ignore. Tak macam masa mula2 aku bgtau aku nak kuar, end up aku tukar fikiran lepas dengar syarahan dan kata2 yg kurang enak didengar dan sekaligus men'down'kan aku. So kali ni, dengan berbekalkan kejituan niat aku, aku bagitau dia about my decision. This time it was better when he actually has cool down and boleh terima keputusan aku. Cuma, still adalah few amaran2 dari dia, yang aku pun terfikir jugak that I am taking risk in terms of benda2 tuh. I thanked him for that, at least dia taklah biar aku pergi mcm tu aje, he showed his concern jugak. I need that and i need his support too. I need to go in a good terms, bukan bye-bye gitu aje.


So, berakhirlah episode debaran aku. Bila orang tanya sebab apa aku nak pindah? iyelah, kalau pasal gaji aje, dah tak jadik isu sbb dah dicounter offer ... then aku soal gak diri aku apa yg buat aku nak kuar? then aku jawab ngan soalan gak, kenapa aku apply kerja? oh, soalan tu aku leh jawab ..aku apply kerja sbb nak kerja dekat ngan rumah .. there it goes, itulah jawapan aku ..ekeke.. dia kena pakej, gaji+location ... taklah gaji aje, and takleh location aje .. kedua-duanya kena seiring .. :-) <statement nih takleh pakai untuk DPLI>



Resignation letter aku yang mula2 tuh tak jadik hantar sebab tumpah plak air freshner atas dia.. then aku print lagi, kasik kat boss, tapi kena hold sbb counter tu .. and on 1st august, barulah betul2 aku hantar tender lagi. My one month notice started on 1st august. As I have 16 days leave balances,


that makes today as my last day in my current company.


This week, episod spending time together dengan bebudak ofis pun bermula lah ... memula aku niat nak puasa this week menadangkan kat tmpt baru nanti, nak gak makan kot le stress ke kan ekekeke ... tapi, bila fikir balik, ish bila nya plak aku nak lunch sama2 and dinner sama .. pastu, mana nak layan request mkn ngan dorang ecewahh! ...


Today?? aku mcm rasa tak percaya je. After almost 8 years serving this co, I am finally leaving. I cant describe how it feels. I thought i wont feel anything ... tapi meleset. This morning when N**sh the project manager tegur coz hari ni is my last day, sebak plak aku ... tapi, berjaya jugak aku control ekekke ...


eh aku uplod duluh nih ... baru jek kena warning ngan delinn .. ketaq terus aku!!!!!!!!!!


sambung later!!!!




Sunday, 3 August 2008

tagged by Soulie

1. Your nicknames given by loved ones:
-Para (mak, mak mertua dan sedara-mara yg dah tua, yg lidah jawa dah tebal, tak boleh sebut 'F')
kakak aku plak, suka sangat menyakat aku, dia kata,kat mana2 majlis, aku tak akan dpt makan or duduk .. kerana ayat dibawah,

"Para jemputan, sila makan/duduk", so, nama aku hanya akan dipanggil, tapi yg disuruh duduk mesti dia, sebab nama dia 'Sila' ...boleh gitu? aku plak time tuh amatlah senang nak nanges bila kakak aku buli gitu .. cet!

-Aya (aku yg masa kecik2 pelat tak leh sebut 'R',so aku bahsekan diri aku 'Aya' sampai skarang aku bahsa kan diri aku Aya, kat mak, kakak sulong dan abang2 aku ... kat 4 orang tuh aje nama 'Aya' ni akan muncul. member aku pernah tanya aku mcm spiking gitu ngan mak aku ... wakakka rupanya bila cakap 'Aya' tu laju2, dengar macam aku guna 'I' (as in I, you) ...

2. You are a person who...
- hates to decide
- sangat rapuh emosinya, easily get carried away ngan satu2 kisah yg menyayat hati, and then get worried over nothing sampai x leh tidur ... sejak kawen better lah sikit sebab bila x boleh tidur leh kejut hubby luahkan kebimbangan .. dulu masa anak dara, Ya Allah siksa sangat nak tunggu pagi sebab rasa masa berjalan sangat lambat bila dalam kepala dok fikir menda yg bukan-bukan esp. tentang masa depan budak2 kecik zaman skang... seriously, aku memang takut sangat bila fikir apalah akan jadi ngan masa depan ... hmmm ok better stop before i got carried away with this ...

3. That someone special. Describe what makes him/her your special someone:
my husband, dia betul2 accept aku seadanya ... banyak yang aku tak ada,he never questioned, and apa yg aku ada walau sikit, he always appreciate ... aku salu berdoa semoga Allah bagi aku rasa cinta kasih dan sayang yang tak berbelah bagi kat husband aku, dan dia pun sama..

mak aku, dengan segala pengorbanannya, seorang diri tanpa suami membesarkan aku dan adik beradik lain ... kerana aku, tak dpt membayangkan kehidupan aku tanpa suami..


4. Your favorite food:
beriyani kambing kot.. ke mi bandung eh? asam pedas memang pasti ...hmmm... roti nan cheese pon lazat! oh tak lupa jugak tosei cicah susu pekat??? urgh! my fav food is all the delicious food!


5. Favorite color:
red, blue, purple


6. All-time favorite songs:
I'll Make Love To You by Boys 2 Men. This song is sooo sexy and romantic and melody is very nice!


7. A person's attitude or behavior that irks/annoys you:
-ppl who looks down on other ppl, yang degil tak nak ngaku kelemahan diri, yang berlagak macam lah dia sorang yang hebat, yang suka menjatuhkan airmuka orang lain kat depan orang lain, konon dia hebat sangat le tu ... yang cakap nak menang aje, yang suara tak mau direndahkan mengikut tempat dah majlis ... yang suka potong cakap orang, yang jugde orang tanpa kenal dulu ... :-) and for the timebeing, I am talking about only one particular person! ekekekeke!


8. 3 "must-have" things in your handbags:
duit, handphone, kunci (segala mak nenek kunci)


9. When was the last time you cried your heart out... and why?
last week, masa tgk movie. (why? refer to my previous entry) hiks!

10. Tag 5 of your friends:
Alamak, aku rasa mcm ramai yg dah kena tag pasal benda ni kan ... erk, sapa jek pun member2 blogger aku eh? zatil? mauze? zure/alangz? delinn? deo? angah? makcik? anne? arc/budak? ima? Yam? midah? iffah? ... makin sikit dah kawan aku rupanya ... owh sedih! (mula le tu)