Tuesday, 29 April 2008

$$

aku pernah jadi UT agents tau ... 3 years back rasanya .. siap amik exam dari FMUTM* lagi .. and passed the exam ... tapi dek kerana tak de kerajinan, maka tak ke mana pun cita2 nk bekerja sendiri ...


Masa tu, minimum kena ada 55K kat akaun 1 baru leh wat EPF investment ... aku baru tau yg now nih tidak lagik. Rupanya now leh invest dah .. ada plak had based on ur age. mcm age aku, leh invest as long as dalam akaun 1 remain 20K ...


So, selamat dah aku melaburkan duit EPF aku ... semoga mencanak2lah duit aku dalam UT huhuhu ...

Dream Comes True

Akhirnya,


broadband modem, rm499
internet provider, rm68 monthly
kepuasan: PRICELESS!!!!!!



yuhuuuu!! I'm blogging from home everyone!!! yeehaa!!! setelah sekian lama aku menggigit jari, menahan gelojak perasaan yang membara sebab takleh nak access internet from home ... akhirnya, hari ini ... impian menjadi kenyataan.. ekekekeke!!!!



Now i can say Goodbye to Dial Up connection! huhuhuuh!!!! and i can say goodbye to 46.6kbps speed ... because now, i am connecting from my home ... with a 7.2mbps speed .. yessss!!!! mek sangat happy sampaikan mek balik ofis terus malas nak masak ... mek sangat teruja bila husband mek call kata, connection dah ON, and when he told me the speed, aku yg masa tuh tgh drive balik, pun speed jugak.. sooo cannot wait to reach home ... huhuuh.. and being a very understanding husband, malam nih, he called Pizza for our dinner ... yes yes yes!!!!

Monday, 21 April 2008

Pantas Masa Berlalu

Serious tak sempat aku nak enjoy2 bila masuk kerja ni ... ingatkan lepas 2 bulan cuti UAT dah stabil, rupanya dah Logical Day 6 pun masih ada probs lagi and banyak la jugak variance yang nak kena solve kan ... dek kerana aku nak kejarkan balik awal, kenalah aku focus sket kat situ .. sbb tu la x leh nak update panjang2 blog nih ...


Kat ofis nih ramai budak2 baru ... yang betul2 budak le .. fresh grads, budak industrial trainings ... meriah betul aku rasa ... well tapi itu semua tak menjadikkan aku merasa tua okayyy.. ekekeke ..okay aje aku mix ngan dorang ....


Dah lama tak kerja kan, lepas dua hari aku kerja last week, aku demam ... demam sebab letih aku rasa. apa taknya, berkejar2 betul skang nih nk kejar masa .. malam nasib baik lah idlan bukan jenis bangun malam.. itu jek waktu aku nak rest ... letih especially travelling rumah-ofis-rumah tu .. sampai rumah plak kena terkocoh2 masak2 .. basuh2 baju, lipat2 baju ... adeh .. . manjanya, itu pun nak merungut kan? tapi maybe sbb dah lama dok rumah aje, tu yg terasa cepat letih, lama2 nanti sure dah get used to it, or kalau Idlan dah besaer sket, maybe aku tak lah masak kat rumah selalu ekekeke ... now nih terpaksa terus balik rumah sbb dah tak larat tahan sakit susu banyak ... huhuhu


Idlan dah banyak senyumnya, dah pandai membalas senyum orang, dah dok giggles kalau orang agah dia.. especially kalau Lydia agah la ... kalau aku agah, dia cuma bukak mulut aje, nak susu le tuh .. sabau jek lah ...


Semalam, Kong and family datang melawat Idlan ... Thanks Kong and family. Dia datang short notice, tak sempat nak buat apa2 pun .. ralat gak.. cuma leh hidangkan apam yang aku kukus tengahari tuh ... aku ni, sejak dah beli periuk kukus, ala2 rajin gitu nak buat kuih2 especially kuih2 traditional la ... dah mmg favorite aku kuih2 tradisi pon ... esp. kuih bingka ngan kuih lompang ... huhuu ...


Aku tgh carik idea camne lah nak suruh Lydia setuju nak potong rambut dia tu ... dah tutup mata dah rambut dia..rimas aku tengokkan. Dia trauma lepas tindik telinga 2 minggu lepas. Aku dah cakap kat dia sakit kalau tindik tapi dia nak jugak ... lepas tu menangis meraung2 .. sampai sekarang dia tak kasik aku pegang telinga dia .. padahal dah tak sakit pun ..tapi dia mcm teringat2 la tu kot. tatau la bila plak dia leh bersedia nak potong rambut.


ok lah dulu ... aku pun tak ada idea sangat nak update ... apa lagi la nak cerita ha? hidup aku now nih cuma kerja ngan keluarga aje ... nak cerita pasal outing, dah lama aku x outing ke mana2 .. tunggulah Idlan besar sikit kalau nak gi cuti2 mana2 ... now nih kena sabar aje lah duduk rumah ...



Till then ..


Salam

Monday, 14 April 2008

Cerita Selepas Pantang

First day kerja lepas cuti 2 bulan ... nak kata bersemangat tuh tak ada lah sangat, tapi aku teruja la jugak nak ke office ... tapi honestly, lebih kepada nak bergossip aje ... and terbuktilah .. sampai aje kat office, aku borak aje sampai lunch hour ... ekeke .. lunch plak kuar gi ampang park sampai kul 3, sampai ofc, lepak2 sat .. kul 4 tadi baru aku tengok variances drp UAT yg aku dah ingat2 lupa wakakakaa ... pening terus aku tengok script2 tu balik .. ekeke ... tapi still lah tengok gak nk warm up le kan ... dapat solve kan satu dua variance yang paling simple pun kira OK la kan before balik ..


dorng kata ada meeting kul 5 nih ... tapi aku awal2 dah mintak dikecualikan .. aku kena balik awal lah.... kesian plak kat baby, baru 1st day pisah ngan aku ... ish nampak gaya mcm sama jek project ni ... mcm aku akan kena stay back jugak lama kelamaan nanti ... tapi seminggu dua ni aku tak kira, nak balik on time gak ...


Semalam, kelam kabut aku dok kemas2 ... nak prepare utk hantar Idlan ke rumah babysitter .. Lydia pulak, hantar ke nursery .. terpisahlah adik beradik tuh ... kesian, tapi x leh nak wat apa ... nak hantar Idlan ke nursery, kesian pulak ... babysitter tuh jiran sebelah rumah aku aje ... so dia jaga idlan aje ... Lydia pulak aku teruskan kat nursery tu sebab dia sekolah kat situ ..


actually aku dalam dilema pasal Lydia dengan idlan ni .. tak senang duduk aku last week fikirkan pasal diorang ... memula, aku ingat nak stopkan aje tadika Lydia, letak dia sekali kat rumah jiran aku ngan idlan ... tapi, kesian pulak takkan lah dah 4 tahun tak sekolahkan dia .. sedangkan 4 tahun ni masa paling bagus nak kasik dia segala ilmu pengetahuan ... memandangkan dia tengah seronok dan teruja nak dapat segala ilmu ..senang aje dia absorb ... kat rumah ngan aku, ada gak aku ajar dia membaca .. boleh dah la kalau nak suh dia baca simple word mcm 'saya suka baca buku' gitu ... aku ajar dia guna buku 'Siri Pintar Membaca' untuk BM ngan 'Peter & Jane' utk BI.. masa Angah datang, si Lydia sibuk tunjuk skill membaca dia .. dah sampai buku 4 dah dia baca buku BM tuh.. P&Jane plak buku 2a ... yg lawaknya dia leh baca, tapi dia x kenal huruf ... huhuhu kelakarkan? buku tuh lebih kepada photographic memory gitu ... membaca tanpa mengeja. sengaja aku x ajarkan huruf2 kat dia, sebab pengetua sekolah dia kata, dorang guna teknik 'Cahayaku' tuh... kalau ajar huruf kang budak confuse ... hmmm apa2 jek lah .. bukanlah aku paksa2 sangat ..tapi saja layan2 kan dia daripada takde buat apa masa pantang dan dia tak sekolah. tapi bila AF start, mmg ke situ ajelah fokus dia ... habis semua orang punya tagline dia hafal..sabau jek lah ... and lagu kegemaran dia ialah lagu yg saida bawak, doktor cinta.. dia nyanyi versi dia, mcm ni


"mamamamama, tolonglah aku yg sedang bingung, kurasakan biru-biru cinta.."

mula2 dulu, dia nyanyi 'biri-biri' cinta

pastu now biru-biru lak ... aku dengar aku kata salah, so aku betulkan .. aku kata

"bukan biru2 lah..bibit2 lah yg betul"

so laki aku kata,

"mak pun salah..bukan bibit2 lah... virus-virus lahh"


oopsss ... rupanya bapak pon hafal wakakaka!


La, dah terkuar plak citer asal ... pasal apa eh? so malam tadi aku kemas prepare semua untuk anak2 nih .. maklum la anak dah dua ..kenalah organize sket kan ... pagi2 tadi bangun pun awal ...siap2 kan diri, pastu salinkan diapers Idlan, susukan dia ... kejut Lydia dia dah nangis takmo sekolah ... terpaksa lah pujuk2 lama gak tu ... dalam kul 7 gitu baru hantar Idlan, and Lydia bapak dia hantar naik motor .. aku pon drive la gi kerja, nasib baik tak ngantuk huhuhu ...


itu aje lah pengalaman 1st day nih ...


Aku amik kesempatan nih, nak mengucapkan jutaan terima kasih kat kawan2 yang sudi datang menziarahi kami, sama ada kat hospital, kat rumah MIL ataupun kat rumah aku sendiri ... antaranya, Mauze, Diana, Jue, Ede, Zaza, Along, Hafizy, Mas, Ellyn, Delinn, Arc, Budak, OB, Ima, Yummy, Angah, Wan, Juita, Mazli ...



OK aku nak balik lah dulu yach!