Monday, 17 September 2007

Detik Doa Dipanjatkan

...

Aku panjatkan kesyukuran yg tak terhingga ke atas segala rezeki yang Allah limpahkan ke atas kami sekeluarga ... Selepas berita gembira kerana mendapat peluang menimang cahayamata kedua, sekali lagi, pintu rezeki kami terbuka, suami pula mendapat pekerjaan baru. Alhamdulillah ...


Cuma, tentang pekerjaan baru suami aku tu, apa yang membuatkan kehidupan kali berubah sedikit, adalah kerana dengan menerima tawaran bekerja, secara automatik kami tidak berpeluang menjalani kehidupan berumahtangga seperti kebanyakan pasangan lain.


Agaknya, dek kerana terlalu memikirkan perkara itu, ramadan kali ini, aku buka lembarannya dengan catatan tidak menarik, aku telah melanggar sebuah lori ketika mahu ke tempat kerja. Oh, mungkin bukan kerana terlalu berfikir ke arah itu sahaja, tetapi mungkin lebih kepada 'bermimpi' ke arah perkara2 yang akan terjadi berhubung dengan perkara itu.


Lydia, yang keakraban dengan ayahanda tidak dapat disangkal, tanpa putus2 berdoa agar ayahanda tercinta mendapat pekerjaan dekat ... sering, anak kecil kami itu, berdoa begini,


"Ya Allah, nanti bapak dapat kerja dekat, amin" Menambah kesayuan kami berdua.


Hari ini, hari pertama suami bekerja, Lydia demam .. aku selimutkan dia dengan pelikat milik ayahandanya ... semoga lena tidur anak kecil itu. Dan aku, dalam pada menerima segala yang terjadi, sbenarnya payah untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru ini.


Detik 12 Malam 3 Ramadan ini, bersama kesyukuran yang aku panjatkan, Ya Allah, maafkan aku jika aku masih mahu meminta, agar kami bersama semula, tidak kira di mana sahaja. Kerana, tidak lengkap aku tanpanya.


Amin.

...

Tuesday, 11 September 2007

Servis low class

Aku geram dengan Telekom ni ... sejak aku masukkan line telefon 2 bulan lepas, dah 3 kali cable kena curi, bila kena curi, sampai 2 minggu line tak ada .. and then dorang letak balik cable baru, line ok seminggu, kena curi lagi, tak der line lagi 2 minggu ... mcm tu je lah ... aku tak marah kat pencuri sbb dorang dah mmg kerja mencuri and tak makan ajar punya kan .. kalau makan ajar, tak der la dorang jadi pencuri kot ... yang aku geram ni, telekom ler... dah tau kawasan aku tuh ramai pencuri, buat ler something to improve the security .... invest sekali, utk long term ... urghh ... daripada dok berkali2 pasang cable baru, better la tanam aje cable tu kat bawah tanah ke, sekali invest je ... pelik betul!



Aku geram dengan orang strimix ni ... ok mmg ler aku dah aggree nak signup utk strimix line kat rumah once telefon ada ... so sbb tu terus je dapat line telefon, padahal before nih dah berjanggut aku apply tak pernahnya dilayan ... tapi bila aku kata nak signup strimix, laju je plak datang phone line tu ... so, bila dah ada phone line, laju le org strimix ni kejar kitorang, nak suh install modem segala ... aku dah explain, yang selagi line telekom tak stabil, at least 6 bulan tanpa kecurian mcm ni, aku tak akan install strimix tuh .. ye la, wat rugi la aku bayar kalau lebih lama tak de connection drp ada ... itupun dorang yak paham ... last weekend, dapat poslaju, sekotak modem dihantar ke rumah ... hah!!!! giler ke apa??? aku bengang , terus aku pulang aje modem tuh .. sebelom kena charge ...


HAMPAS ler servis macam ni!

Friday, 7 September 2007

Imbas Kembali

Sekitar 20 tahun yang lalu ...

Di dalam sebuah sekolah rendah ...

Masa tu aku memang ler hampeh sangat dalam bahasa inggeris, sekarang ni, hampeh le gak tapi dulu mmg consider tak paham sepatah haram apa pun bahasa omputeh nih ... sekadar tau I Love U je la kot .. ekekeke ..

Then, masuk sekolah rendah darjah 1 hingga 3, cikgu tu mengajar bahasa inggeris ngan menggunakan bahasa melayu, boleh? kitorang layannn jer la kan .. aku pun lupa apa ntah syllabus masa tu .. tapi yang aku ingat, masa darjah satu, aku suka sangat masuk kelas bahasa inggeris sbb cikgu tu suka bercerita ... apa2 cerita pun aku suka, even though pasal ayam je pun ... tapi, dia citer in BM rasanya ...

So, bila darjah 4, kelas kitorang dapat cikgu bahasa inggeris baru, namanya cikgu Rosnah ... cantik orangnya .. macam baru lepas grad je la kot, ... so, kitorang as usual la ingatkan dalam kelas walaupun subject bahasa inggeris, sure arahan cikgu akan bagi dalam bahasa melayu ... tapi, dengan cikgu Rosnah ni, meleset tekaan aku ...

Masuk je kelas, terus dia speaking tanpa pedulik yg kitorang ni faham ke tidak .. harus lah kitorang menganga je ... tapi tetap diam .. well biasa ler budak kampung kan .. takut gitu nak bersuara dalam kelas kalau tak disuruh .. so tak paham pon layannn jek ... ekekeke

Tapi, maybe dia perasan kot ke'blur'an kitorang, so dia pun cakap melayu ...

"ok, cikgu nak kamu semua bagi tau cikgu dalam bahasa melayu apa yang cikgu cakap kejap lagi, siapa tahu, angkat tangan ye ..."

Semua kata okay ... setuju le kan ... walaupun memasing hati berdebar2 tunggu apa la yg cikgu nakc akap ...

" OK class ... I hope you are ready to start our lesson today"

Gulp!! alamak.... serious, betul2 serious aku tak faham apa makna 'lesson' tu ...aku cuma tau nak nak start something .. tapi aku taktau apa isi penting ayat tuh ... alamak... then ada sorang member aku angkat tangan .. .errmmm aku plak ... errr ... aku rasa, dalam kelas tu, aku antara top student gak le kan .. so, aku rasa macam aku punya ego akan jatuh ler kalau aku tak angkat tangan kan ... so, demi menjaga ego, aku tak fikir2 panjang .. terus angkat tangan ... aku tak kisah pun sama ada aku sure ke tak jawapan aku betul ke tak ...

Then cikgu tu jalan ke arah aku ... aku dah berdebar tapi still buat muka macho, control je konfiden semacam .. pastu, bila dia tgk aku konfiden semacam, dia beralih plak ke member aku tadi ... dia tunjuk, dan suruh member aku ni jawab ...


"Saya harap kamu sudah bersedia memulakan pelajaran hari ini"


so saat itu gak aku confirm jawapan member aku tu betul! (maknanya aku tau la gak kan? kalau x, takkan aku tau dia jawab betul kan?) Dan aku sangat gembira kerana dia betul!!!! sebaabnye, lepas je dia tanya member aku .. dia tanya aku pulak apa maknanya .. and aku jawab ..


"I have the same answer, teacher.." wakakakakkakaka!!!! serious, masa tu aku terasa amat berterima kasih kepada member aku tuh sebab bagi jawapan betul sekaligus menyelamatkan aku ....


"Thats right" kata cikgu Rosnah....


Dan sejak hari tu, cikgu Rosnah dah cop kitorang as terer english ler ... wakakakakak... tapi, honestly, mmg ler antara yg lain kitorang pun yang hebat ekekekekeke ...


Pastu, bermula la belajar dalam kelas in full english ... and atas kepoyoan aku dalam kelas, Cikgu Rosnah pilih aku utk wakil sekolah ke pertandingan bercerita antara kelas, which aku menang dan terus aku wakil sekolah, which aku kalah. Well ... at least la kan .. pada aku, tu semua sbb tak cukup preparation .. kalau cukup, harus aku memang tuh akekekekekek!


OK, back tu my fren yg dah menyelamatkan keadaan tadi ... mmg ler aku ngan dia kira mcm rival le gitu kot .. tapi biasanya dia la menang .. sebab dia ni pandai dan rajin .. tak macam aku, aku pandai tapi malas .. wakakkkaka! so of course la kalau dalam kelas, macam boleh teka, dia no. 1, aku no. 2 .. susah sgt aku nak potong dia ... aku kena potong dek orang lain tu ada la beberapa kali ... biasa la meks kan tak fokus ...


Selain dalam study, dia ni pun hebat gak dalam seni..pelik pulak aku, macam otak dia ni dua2 leh pegi, maths n science power, art pun power ... art tu dalam seni lukis dan jugak seni menulis ... aku plak, err ... maybe ingatan aku je la kot yg baik kot ... bab2 seni lukis mmg hampeh, bab2 menulis pon tak power, bab2 maths pon slow, bab sains plak salu confuse, bab muzik plak, periksa rekorder dapat D .. ekekeke .. so maybe kepandaian aku tu sbb aku mudah ingat apa cikgu ajar dalam kelas, and aku punyer last minutes study tu berkesan sbb aku pengingat ... well itu dulu okayyyy ....


Tapi, itu tak menjadik alasn utk aku rasa rendah diri ngan dia .. aku cuma rasa dia rival jek .. selain dalam akademik, dalam ko-kurikulum pun sama, apa je kuiz yg dia ada, aku ada, apa je pertandingan yg dia masuk, aku pun masuk .. menari ke, menyanyi ke, mengaji ke, apa2 jek la ... cuma, dalam part luar bilik darjah ni, memang aku akui le kan, nampak le aku lagi menyerlah .. well.. poyo kan .. ahaksss ...tapi still kitorang bekerja sama gak arr .. ada sekali, dia cipta puisi, then part2 mendeklamasi tuh, aku ler kan.. biasa le ratu mic terserlah sejak azali ... ekekekeke....



Then ... UPSR, result kitorang utk UPSR sama je .. 4A1B tak salah aku, which B is english la of course .. aku tatau B dia apa ... tak kisah le kan .. yg penting sama ahaksss.. and tak de org pun dpt 5 A masa tu ... adehh .. paling baik kitorang le 4A1B tuh .. sabau jek la .. sekolah i ols kan ke sekolah gred C, yg bilangan murid sangat sedikit, so mmg le sungguh glemer masa tuh ahaksss ... aku rasa, kalau kitorang pulun lebih sket, sure dapat 5A kot .. sbb kitorang tak berapa pulun maybe sbb competitors x ada .. errrmmm ... tapi, sekolah aku tu sekarang ramai jek 5A .. well bebudak sekarang kan makin pandai ...


Kitorand dapat offer form 1 kat sekolah bandar yg sama, dalam program RK. Dok kat hostel. kat situ kitorang x de la ngam sangat .. just baik mcm tu je la .. still satu kelas, dan Alhamdulillah, still rival gak .. cuma competitors memang ramai giler la.. ngan bangsa lain lagi kan .. so, masa tu, aku yag malas nih, sedikit demi sedikit agak tertingggal le daripada dia ... yg mana masa SRP, aku tatau la dia punya aggregate berapa tapi aku sure dia lebih dari aku.. .. :(


Form 4, kami dua2 dapat masuk Sekolah Berasrama penuh .. aku ke sekolah sains Johor Kluang, dia ke STF .. so mmg dia menang le dah .. and lepas tu, memang dah tak berapa tau pasal dia .. and aku langsung tak tau SPM dia berapa .. pastu aku dapat tahu dia ambik degree kat jepun ... so, sah sah ler aku dah tak bleh nak compete dia sbb SPM aku memang teruk sangat!! Semuanya gara2 aku malas tahap gaban! dapat 1st gred pon agaknyer sbb ingat2 dalam kelas je kot .. kalau tidak, harus SAP ...urghh! nyesal pon tak guna ... huhuhuhu ...


And bila dah kerja, langsung tak tau apa cerita member aku tu ...


Sampai lah dua hari lepas,entry aku mendapat komen ... yang daripada description yang dia bagi, tak syak lagi ler, dia lah member aku masa sekolah rendah dulu!!!!! YESS!!! hiksss!!! and macam dia tgh pregnant aje jugak, tatau la anak ke berapa .. aku belum call lagi ni .. sbb bz amat .... so to Ip*h, Aku happy giler dpt news dari ko, and aku tatau langsung ko jemput aku masa ko kawen .. agaknyer mak aku lupa bg tau .. ke surat tak sampai??? masa aku kawen, aku jemput ko gak kan? ke tak eh?? apa2 pun, do keep in touch ... nnt senang2 aku sms ke call eh ..


satu lagi, thanks pasal yg cikgu Rosnah tuh .. aku x pernah bgtau ko pun pasal nih ... and aku tak sure sama ada ko masih ingat tak pasal tuh .. but benda tuh segar sangat dalam ingatan aku .. well.. aku kan pengingat yang baik... ahaksss ... banyak lagi yang aku ingat termasuk pasal ehemm ehemm ehemm tuh ekekekekeke!!!!


Itu saja entry aku, mengimbas kembalik kenangan aku dan member aku :-)


Salam

Tuesday, 4 September 2007

My Weekend's summary

Masa Merdeka Day tu, aku tak de la plan ke mana-mana, biasanya lepak je depan TV tgk parade,so aku assume sama le kot ... dengan aku patutnya kerja weekend tu nak settlekan report development le niatnyer .. tapi bcoz of few dependencies, tak dpt nak start the development, so cuti ler weekend ngan merdeka day tu. Nak mengemas rumah pun rasa x de mood je, well yg nimmg manjang x de mood wakakaka! .. so aku saja2 le suggest kat husband, ok tak kalau ke Shah Alam tgk parade kat situ. Mcm biasa, Lydia le umpannya .. :-) aku tanya dia, nak tak tgk 'marching' .. so dia tanya kat bapak dia, "bapak, jom la kita pergi mancing" ...bapakdia pelik, ada ke nak mancing tetiba .. sabo jek la Lydia ...


Dalam kul 8.30 tu kuar ler ke Shah Alam .. parking kat sebelan Af*inBa*k area2 HotelGelombang Biru tu .. aku mmg suker Shah Alam tatau la kenapa..aku rasa Shah Alam especiallyarea tasik, muzeum, library ...mcm cool n peace je kat situ ...so pagi tu mmg meriah ..masa aku sampai parade dah half way kot .. tapi still we can enjoy the moment. Lydiapun terikut2 gaya marching. AKu confident kuarkan camera, nak merakam kemeriahan, tapi hampeh!Battery Low so langsung x leh snap pic!! tensi aku! tapi aku lupakan je semua tu, and enjoyje .. paling aku suka bila group pancaragam lalu ... aku mmg dari dulu suka tgk band ni marching... in fact aku dulu mmg nak join band group masa form 1, tapi atas sbb2 tertentu, terpaksaaku batalkan .. huhuuh.. dulu2 kan ke band girls semua pakai short skirt! ahakss.. ahkak malu dek non! wakakkaka! so aku bgtau husband aku, kalau boleh aku nak Lydia join band .. wakkakasemua yg aku x dapat buat, Lydia kena buat .. laki aku kata, kang stress lydia tu ... ekeke!


Then masa lagu Jalur Gemilang, dengan Malaysiaku Gemilang, berderau gak darah aku .. huhuhu! well,i ols kan emosi lebih sket .. maafkan le ehhh ... tapi aku vangga menjadi sebahagian daripadaevent ittew .. tapi, masa jeritan 'Merdeka' tu, aku tak plak join wakkaka .. aku rasa peliklak jerit gitu .. kalau nyanyi aku rasa OK je plak, heran bin ajaib je ... Lydia je la semangatjerit, sambil tangan sebelah pegang Milo free. :-) Then masa tu gak le aku nampak AZ, one ofthe pengskodeng tetap kat tag Joe. Dia kata anak dia pun join perbarisan ... tapi dia plakbaru sampai .. and masa tu, dah habis dah semua pasukan .. adeh! harus kecewa anak dia wakakkaka!


Habis tu, dah pukul 10.. baru la perut rasa lapar. Terus ke Imtiyaz Sek 18, breakfast roti canai kat depan PPP tmpt cinta berputik wakakakak ..kosser okayy mengimbas kembali u olsss!
after that, gerak ke Puchong, umah abang aku. err.. actually semua adik beradik aku, dudukkat bndr kin*r*ra tuh, abg satu, abg dua, kakak, adik ... semua kat situ .. cuma kakak sulong je dok kat johor ..and aku kat Kapar nun .. kebetulan, merdeka day tu, mak aku ngan kakak kat johor datang, anak2 kakak aku yg belajar kat penang pon sumer turun, nak shopping baju raya kata dorang .. tu yg aku pon ke sana, join the crowd .. lepas asar, kitorang ramai2 pegi Jln TAR. Aku memula mmg niat tak der le nk beli apa pun, baju dah banyak aku beli masa pergi kelantan hari tu ... cuma husband aku le nak belikan baju for his sister. Gi Jakel kat Masjid India, masa hubby dok suh aku pilihkan baju kakak dia, aku pon amik kesempatan rembat sehelai .. ahakss.. maka cita2 aku nak balik tangan kosong tak le tercapai u ols!


Malam tu balik rumah terus flat, esoknya pagi2 gi pasar beli daging 20kg sbb MIL nak wat kenduri on Sunday ... lepas hantar daging kat rumah MIL and lepak2, kitorang pegi Puchong lagi, kali ni ke rumah abg no. 2 plak .. dia wat BBQ dinner memandangkan the whole family dah berkumpul kan ... aku amik kesempatan wat party tuk Lydia sekali ... ada ramai anak2 buah, meriah le sket nyanyi lagu besdey ramai2 diiringi alunan piano daripada kakak ipar aku ... pastu, aku baru makan sekeping lamb dah kenyang dah .. biasa le bila ramai2, borak lebih, mkn sikit jek. Bila tgh lapar mcm sekarang, baru nak menyesal wakakakakka! Malam tuh aku tak tido pun umah abang aku, aku balik umah gak.


Sunday, pagi2 dah bergegas ke rumah MIL, nak tolong2 prepare for the kenduri. Kenduri kali ni masak kat rumah hantar ke surau aje, so tak der la kecoh sangat. Tapi tak kecoh pun, letih gak ar sbb adik beradik lain tak der, so last2 MIL aku ajak adik beradik dia tolong2 gak.. wakakakka.. kalau nak harapkan menantu dia yg sorang nih, harus sampai malam lom siap kot nak membungkus2 bagai ...


Masa tgh bz2 memasak tu, sempat gak aku cilok kuar sat .. gi klinik wat check-up, ala klinik Meru jek pun, actually Sabtu aku dah pegi, tapi rupanya klinik tutup kul 3 on Saturday and aku datang kul 4 ... so hari Ahad, tutup kul 1, so kul 11 gitu aku kuar rumah ler .. nasib baik klinik kosong, so terus je dapat turn.


Pregnancy dah 17 weeks .. meaning dah 4 months ler .. aku decided wat regular check up kat situ aje lah .. sbb malas nak ke DEMC kat Shah ALam macam masa Lydia dulu. Masa Lydia dulu tu sbb aku kerja kat Shah Alam, so senang le.. this time mmg susah. Aku respek plak doktor ni, langsung tak guna ultrasound tu nak check ukuran rahim semua ... kalau masa kat DEMC dulu, every visit mmg ultrasound le ... mmg best wat scan ni.. leh tgk baby .. tapi nak membayar le plak extra .. ahakss ... so semua OK ngan baby dan mak baby ler so far ... tak de ubat (folic acid ke, obimin ke..) pun ... and bila nak bayar, budak tu kata rm17 jek.. terkujat aku wakakaka! masa Lydia dulu, every time visit, sure paling murah rm60 .. huhuhu.. not that aku berkira, saja la aku nk compare .. rm60 pon, still aku rasa OK and amat berpuas hati jugak ... itu lah aku, orang yang mudah berpuas hati ...


So itu ler update aku kot..


Oh, ada satu lagi ... good news, Alhamdulillah, husband aku dah dapat new job offer ... itu nantilah aku update lain kali - soon.